Indiase uien bhaji
Ik ben dol op Indiase street food, zoals deze beignet van uien, specerijen en kikkererwtenmeel. Lekker als snack, gedipt in een chutney, maar ideaal ook om je Indiase maaltijd mee aan te kleden.
Je huis gaat er wel flink van ruiken, dus zet de keukendeur open of de afzuigkap op een hoge stand ;)
Dit recept is glutenvrij en 100% plantaardig.
Witte bonensalade met kruiden pistou
Super makkelijk is deze salade en prachtig op je bord! Glutenvrij, 100% plantaardig en vol vezels is dit een ideale lunch, of hoofdgerecht. Vul het dan aan met een stuk zuurdesembrood, duurzame vis uit blik, zoals sardientjes of zalm of lekkere vleesvervanger van je buurtsuper.
Spinaziesoep met waterkers
Lekker zomers is deze frisse soep van spinazie en supergezond! Je kan de soep koud of warm eten. Lekker bij de lunch, als voorgerecht bij een uitgebreid diner, of zo uit de koude thermoskan in een bekertje tijdens een picknick ☀️
Chicken Parmigiana
In Amerika is het 4 juli Independence day. Italiaanse immigranten hebben dit gerecht meegebracht, oorspronkelijk met kalfsvlees, maar ook erg lekker met kip. Ik geef het gerecht een gezonde twist door de kip niet met een broodkorst in olie te bakken maar alleen een beetje bloem te gebruiken.
Vlierbloesemsiroop
Vlierbloesem van de vlierbessenstruik is nu volop te vinden in de bermen en parken. Vlierbloesemsiroop is makkelijk te maken en lekker als limonade, door de yoghurt, of als basis van een zomerse cocktail. Tot eind juni bloeit deze struik met z’n mooie witte bloesem, dus wacht niet te lang met plukken en ga erop uit!
Waldorf salade
Volgens culinair-historici is deze frisse salade bedacht door de Zwitserse chef Oscar Tshirsky, die in 1894 als meesterkok werd aangesteld in dit chique hotel in New York. Klassiek met appel en rozijnen, heb ik er mijn eigen twist aan gegeven met appel en rode druiven. Lekker bij de lunch, bij een picnic, of bij de avond dish.
Gazpacho van witte asperge
De een houdt er enorm van en de ander vindt er weinig aan: asperges! Ik ben er dol op en deel graag een recept voor een super pure gazpacho met deze bijzondere groente. Voor dit recept kan je minder mooie en houtige exemplaren gebruiken, zo krijgen deze ook een bestemming en het scheelt ook flink in de prijs! Serveer deze soep koud (als gazpacho) met een stuk zuurdesembrood, toast of croutons.
Dukkah
Dukkah is een bijzondere smaakmaker uit Egypte en inmiddels wijdverspreid. Dukka(h), duqqa of du’ah betekent ‘stampen’ en dat is wat je doet met de geroosterde noten, zaden en specerijen. Lekker met (plat)brood en goede olijfolie, bij salades, op gegrilde groenten, als topping over geroosterd vlees, bij couscous of tabouleh of als versiering op je hummus bij een borrel.
Er zijn eindeloos veel variaties van dit recept, ik deel graag mijn recept dat ik gebruik voor diverse gerechten van MarleenKookt:
Miso aubergine
Miso is een bijzondere Japanse smaakmaker, waar ik graag mee kook. Miso wordt gemaakt van sojabonen, zout en koji. Met de Koji-kin schimmel wordt eerst rijst, gerst of sojabonen gefermenteerd en met dat mengsel worden daarna de sojabonen samen met zout gefermenteerd. Zo krijg je witte shiro- miso (van rijst), rode aka- miso (gerst) of zwarte kuro-miso (sojabonen). Hoe donkerder de pasta, hoe sterker de smaak. In dit gerecht gebruik ik rode aka miso, maar de shiro miso werkt ook prima! Deze boterzachte en smaakvolle aubergine smaakt heerlijk met een frisse salade of gewokte groenten en met (kleef)rijst of noedels.
Auberginetaart met geitenkaas
Ik ben dol op aubergine! In stoofgerechten, ratatouille, soep of door een curry, ik kook erg graag met deze groente. Ook lekker om met gebakken aubergine een taart te vullen, zoals met dit recept. Serveer er een frisse salade bij, zoals komkommer met goede kwaliteit olijfjes en wat verse citroenrasp.