Skip to content

Blog

Gepekelde citroen & gekonfijte sinaasappel

Gepekelde of gekonfijte citrus geeft een bijzonder smaak aan je maaltijden en ik kook er graag mee. De gepekelde zilte schilletjes fijngesneden door couscous-, quinoa- of rijstsalade, door een stoofgerecht, door geroosterde groenten, in een dressing: dit aromatische mengsel geeft een boost! Zoet gekonfijte sinaasappel schilletjes doe je fijngesneden door je chocolade desserts, in een cake of door je oliebollenbeslag. 

 

Ingrediënten voor pekelen:
5 citroenen of limoenen
Grof zeezout

 

Ingrediënten voor konfijten:
5 sinaasappels (met citroen of limoen kan het ook)
Suiker

 

En voor beide recepten: een maandje geduld :)

 

Het pekelen:
Was de citroenen of limoenen goed af met lauw water. Haal met dunschiller of mesje schillen eraf met zo min mogelijk eraan, dat smaakt bitter. Doe de schillen in een bakje en strooi er zoveel grof zeezout over dat je ze niet meer ziet. Duw beetje aan en dek goed af. Zet in de koelkast voor minimaal een maand. Ze drogen nu in en krijgen steeds meer smaak. Na een maand kan je ermee gaan koken. Haal elke keer 1 of meerdere schillen eruit met een schone vork en snijd in kleine stukjes om in een gerecht te gebruiken. Voeg pas op het eind van de bereiding toe, dan behouden ze hun smaak. Tip: Als de schilletjes op zijn, gooi je het zout niet weg, maar laat het drogen in de oven op een bakplaat voor 10-15 minuten op 150 graden (let daarbij op dat het zout niet bruin wordt). Doe het zout over in een apart bakje en je hebt citrus zout, lekker bij gegrilde groenten, vis of vlees. 

 

Het konfijten:
Doe de schilletjes in een pannetje en doe daar zoveel water bij dat ze net onderstaan. Breng aan de kook, laat 5 minuten zacht koken en giet af in vergiet, Herhaal dit nog een keer. Nu heb je de bittere smaak eruit gehaald. Zet de schilletjes daarna weer op het vuur en doe er zoveel water bij dat ze weer onderstaan en met daarbij ongeveer evenveel suiker. Laat rustig aan de kook komen en laat dan minimaal een uurtje zachtjes stoven, totdat de schilletjes glazig worden. Voeg af en toe water toe als het te droog wordt, er moet een bodempje vocht in de pan blijven. Haal dan van het vuur, laat afkoelen, doe de schilletjes met het vocht in een schoon en goed afgedekt bakje en zet in de koelkast voor minimaal 2 weken. Om te gebruiken kan je de schilletjes in smalle reepjes snijden of in kleine blokjes. Tip: De siroop hiervan is weer goed te gebruiken bij het stoven van fruit in de oven. 

 

Geniet ervan!

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen