Het laatste nieuws en meer...

Opwarminstructie en opmaaktips kerstmenu 2019

23 december 2019

Door: Marleen

Categorieën: Algemeen

Opwarminstructie en opmaaktips

Op het kerstmenu dit jaar staan klassieke gerechten die rijk van smaak zijn én makkelijk te serveren. Zo heb jij er weinig omkijken naar en kun je genieten van de gezelligheid eromheen. Hieronder vind je de opwarminstructie samen met tips, foto’s en filmpjes om de borden mooi op te maken.

Voorgerecht met vis

Tartaar van gerookte zalm

Klaarzetten

• Bakje met tartaar van gerookte zalm en mierikswortelcrème
• Bakje met toast
• Bakje met kervelolie

Opmaken van het bord
Haal het deksel van het bakje met zalmtartaar en zet het op de kop op het bord. Druk voorzichtig in het bakje en til het bakje rustig omhoog, zodat de inhoud op het bord schuift. Besprenkel met de kervelolie en serveer met de toast.
Bekijk hier hoe kok Mark het bord met de zalmtartaar opmaakt.

Voorgerecht vegetarisch

Tartaar van gerookte rode biet met mierikswortelcrème en toast

Klaarzetten

• Bakje met tartaar van gerookte biet en mierikswortelcrème
• Bakje met toast
• Bakje met kervelolie

Opmaken van het bord
Haal het deksel van het bakje met biettartaar en zet op de kop op het bord. Druk voorzichtig in het bakje en til het bakje rustig omhoog, zodat de inhoud op het bord schuift. Besprenkel met de kervelolie en serveer met de toast.
Bekijk hier hoe kok Mark het bord met de biettartaar opmaakt. [Filmpje]

Opmaak tips:
Verwarm de borden voor soep en hoofdgerecht voor in heet water in de wasbak.
Neem voor het hoofdgerecht grote borden, zodat alle componenten voldoende ruimte hebben en goed tot hun recht komen.

Tussengerecht soep

Soep van waterkers met truffelroom

Klaarzetten

• Bakje met soep
• Bakje met truffelroom

Opwarmen in een pan
3 minuten voorkeur van Marleen
Doe de soep in een pan en verwarm de pan op matig vuur (niet laten koken) ongeveer 3 minuten.

Opwarmen in de magnetron
2 minuten per bakje 750 W
Verwarm de soep in het bakje met het deksel los erop
ongeveer 2 minuten per bakje.

Opmaken van het bord
Schep de hete soep in het soepbord. Doe de truffelroom op een lepel en besprenkel de soep ermee.

Hoofdgerecht met hert

Hertenstoof met pomme duchesse, gepofte appel, honingpastinaak, bospeen en amandelspruitjes

Klaarzetten

• Bakje met hertenstoof
• Bakje met pomme duchesse
• Bakje met gepofte appel
• Bakje met honingpastinaak, bospeen en amandelspruitjes

Opwarmen in de oven
20 tot 35 minuten 200°C voorkeur van Marleen
Doe de hertenstoof in een (kleine) ovenschaal en de Pomme Duchesse, de halve appel, de pastinaak, bospeen en de spruitjes in een andere (of meer) ovenschaal(en) en dek beide schalen af met aluminiumfolie of een ovenbestendig bord. Verwarm de schalen gedurende 20 minuten (1-2 personen) tot 30-35 minuten (3 personen of meer).

Opwarmen in de magnetron
3 tot 7 minuten 750 W
Verwarm alle bakjes met de deksels los erop samen (als dat past en anders na elkaar) gedurende 3 minuten (1-2 personen) tot 7 minuten (3 personen of meer).

Opmaken van het bord
Leg de hertenstoof op het bord en leg daarnaast de pomme duchesse, de appel, de pastinaak, de bospeen en de spruitjes.

Hoofdgerecht vegetarisch

Bospaddenstoelenstoof met pomme duchesse, gepofte appel, honingpastinaak, bospeen en amandelspruitjes

Klaarzetten

• Bakje met bospaddenstoelenstoof
• Bakje met pomme duchesse
• Bakje met gepofte appel
• Bakje met honingpastinaak, bospeen en amandelspruitjes

Opwarmen in de oven
20 tot 35 minuten 200°C voorkeur van Marleen
Doe de paddenstoelenstoof in een (kleine) ovenschaal en de pomme duchesse, de halve appel, de pastinaak, bospeen en de spruitjes in een andere (of meer) ovenschaal(en) en dek beide schalen af met aluminiumfolie of ovenbestendig bord. Verwarm de schalen gedurende 20 minuten (1-2 personen) tot 30-35 minuten (3 personen of meer).

Opwarmen in de magnetron
3 tot 7 minuten 750 W
Verwarm alle bakjes met de deksels los erop samen (als dat past en anders na elkaar) gedurende 3 minuten (1-2 personen) tot 7 minuten (3 personen of meer).

Opmaken van het bord
Leg de paddenstoelenstoof op het bord en leg daarnaast de pomme duchesse, de appel, de pastinaak, de bospeen en de spruitjes.

Nagerecht

Bloedsinaasappel amandelcake met kardemomcrème en pistache

Klaarzetten

• Bakje met bloedsinaasappel-amandelcake
• Bakje met kardemomcrème

Opmaken van het bord
Haal het deksel van het bakje met de cake en zet op de kop op het bord. Druk voorzichtig in het bakje en til het bakje rustig omhoog, zodat de inhoud op het bord komt. Schep de kardemomcrème ernaast.

Bij de koffie 

Peppermint creams

Klaarzetten
• Bakje met peppermint creams

Serveren
Leg de peppermint creams op een mooi bordje of op het schoteltje bij je kopje koffie.

Opwarminstructies kindermenu

Voorgerecht kids

Tartaar van gerookte zalm met komkommer en toast

Klaarzetten
• Bakje met tartaar van gerookte zalm
• Bakje met komkommer
• Bakje met toast

Opmaken van het bord
Haal het deksel van het bakje met zalmtartaar en leg de tartaar op het bord. Leg de komkommer ernaast en serveer met de toast.

Hoofdgerecht kids

Kalkoen Wellington met aardappeltoefje, haricots verts met spek, gepofte appel en jus

Klaarzetten
• Bakje met kalkoen Wellington
• Bakje met aardappeltoefje
• Bakje met haricots verts met spek
• Bakje met gepofte appel
• Bakje met jus

Opwarmen in de oven
15 tot 25 minuten 200°C voorkeur van Marleen
Doe de haricots verts en de gepofte appel in een ovenschaal en dek af met aluminiumfolie of een ovenbestendig bord en verwarm 5 minuten (1 kind) tot 10 minuten (2 of meer kinderen). Plaats de kalkoen en aardappeltoefje op een bakplaat of ovenschaal erbij en verwarm alles 15 minuten. Verwarm de jus in pannetje op het vuur.

Opwarmen in de magnetron
3 tot 7 minuten 750 W
Verwarm alle bakjes (behalve de jus) met deksel los erop bij elkaar (als dat past, anders na elkaar) in de magnetron gedurende 3 minuten (1 kind) tot 6-7 minuten (2 of meer kinderen). Let op: het bladerdeeg wordt niet meer krokant in de magnetron. Verwarm als laatste de jus met deksel los erop 30 seconden (1 kind) tot 1-2 minuten (2 of meer kinderen).

Opmaken van het bord
Plaats de Kalkoen Wellington op het bord en leg daarnaast de haricots verts, het aardappeltoefje en de gepofte appel. Giet de hete jus over de Kalkoen Wellington en de haricots verts.

Nagerecht kids

Chocolade verrassing

Opmaken van het bord
Leg het kerstboompje op een dessertbordje.

Klaarzetten
• Bakje met chocoladekerstboompje


Eet smakelijk!

Uitgebreid wijnadvies bij mijn kerstmenu

5 december 2019

Door: Marleen

Categorieën: Algemeen

Omdat ik veel leuke reacties heb gehad op het wijnadvies van Wijnkoperij De Gouden Ton bij het kerstmenu van vorig jaar, geven zij dit jaar weer een uitgebreid advies bij elke gang. 

Per gang geven ze drie aanbevelingen op basis van prijs, van zeer toegankelijk tot ietsje duurder. 

Je kunt de wijnen online bestellen of in een van de wijnwinkels ophalen. Je vindt Wijnkoperij De Gouden Ton aan de Willemsparkweg 158 en op de Utrechtsestraat 94 in Amsterdam.  

 

Voorgerecht met vis

Deze frisse en stuivende Trebbiano geeft mooie ondersteuning aan de wat vette zalm. 

ILauri, LUME Trebbiano d'Abruzzo uit 2018 voor € 7,95

Picpoul is een klassieke begeleider van gerookte vis en heeft voldoende pit voor de mierikswortel. 

Domaine Félines Jourdan, Picpoul de Pinet uit 2018 voor € 9,95

Deze Naked White is een natuurwijn met veel fruit. Fijne blend van Oostenrijkse druivenrassen. 

Weingut Heinrich, Naked White uit 2017 voor € 14,95

 

Voorgerecht vegetarisch 

De Pinot Grigio van ILauri is ongecompliceerd en erg fijn voor bij de biet.

ILauri, TAVO Pinot grigio uit 2018 voor € 7,95

Rosé van Pinot Noir uit Pfalz is misschien wel de meest passende combi voor dit gerecht. Frisse en fruitige ondersteuning.

Villa Wolf - Ernst Loosen, Rosé - Pinot Noir uit 2018 voor € 9,50

Pinot Grigio met wat meer intense kleur en smaak. Biodynamisch geteelde druiven en een erg mooi glas. 

Alois Lageder, Alto Adige Pinot Grigio uit 2018 voor € 16,95

 

Hoofdgerecht met vlees

Deze Montepulciano is soepel en zwoel met veel fruit. Perfecte begeleider van de stoof.

ILauri, BAJO Montepulciano d'Abruzzo uit 2018 voor € 8,95  

Ietsjes houtlagering tilt deze Montepulciano naar een hoger plan. Volle, zachte geur- en smaakbeleving, met zwart fruit en laurier. 

ILauri, Le Pinciaie Montepulciano d'Abruzzo uit 2016 voor € 11,95 

Klassieke, intense, robijnrode Chianti die prachtig elegant is. Mooie combinatie!

Badia a Coltibuono, Chianti Classico Roberto Stucchi uit 2017 voor € 15,25 

 

Hoofdgerecht vegetarisch

Wat lichter Pinot Noir uit de Languedoc voor bij de paddenstoelen. Met veel kersenfruit een heerlijke begeleider van de aardse paddo's.

CORETTE, Pinot Noir Vin de France uit 2018 voor € 8,95 

Pinot Noir of eigenlijk Spätburgunder uit Pfalz. Strak en fris maar toch dat zwoele karakter in de smaak. 

Villa Wolf - Ernst Loosen, Pinot Noir uit 2017 voor € 9,50 

Verfijnde Spätburgunder uit Baden. Net iets warmer en rijker in de neus en smaak.

Shelter Winery, Spätburgunder uit 2017 voor  €16,50 

 

Dessert

Speelse Moscato die iedereen verleidt. Met een kleine sprankeling en een kleur die aan bloedsinaasappel doet vermoeden.

Wirra Wirra Vineyards, Mrs. Wigley Moscato uit 2018 voor € 11,75 

Zoete en sappige Moscato Rosa die naadloos aansluit op de cake met kardemom.

Cantina Gorgo Moscato Rosa di Monte Torre (0,5 liter) uit 2016 voor € 14,95

Klassieke Moscato met bubbel bij dit dessert. Lekker verfrissend!

Vietti, Moscato d'Asti Cascinetta uit 2018 voor € 19,95

 

Kerstmenu

Doe mee aan mijn Sinterklaas kleurwedstrijd!

15 november 2019

Door: Marleen

Categorieën: Algemeen

Omdat de Sint weer in het land is, organiseer ik deze week een Sinterklaas kleurwedstrijd voor al mijn kleine eters. Daan, die normaal de fietsroutes plant, heeft voor de gelegenheid een leuke kleurplaat getekend.

De 5 mooiste inzendingen van de MarleenKookt kleurwedstrijd winnen een tof kinderkookboek.

Zo werkt het:

Als je de kleurplaat niet aan een bezorger kunt geven, kun je de plaat natuurlijk ook naar ons opsturen: MarleenKookt, Gerard Schaepstraat 6, 1052 GL Amsterdam.

Heel veel tekenplezier!

Marleen

Rijke tabouleh salade

12 juli 2019

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

   Reacties

Deze rijk gevulde Tabouleh salade is een mooi bijgerecht voor een BBQ Arabische stijl. Het is bijvoorbeeld lekker bij gekruide kipspiesjes, gegrilde feta, köfte of gegrilde sardientjes.

Tofu op z'n aziatisch

5 juli 2019

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

   Reacties

Deze gemarineerde tofu is een lekkere smaakmaker bij Aziatische rijstgerechten, noedels, of als topping op een exotische salade. . Dit recept is makkelijk te maken en je hebt meteen iets bijzonders :)

Wortel hummus

28 juni 2019

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

   Reacties

Wortelhummus smaakt goed bij platbrood, een salade, op een broodje met geroosterde groenten, of als dip voor rauwe stukjes groenten.

Mexicaanse bonensalade

21 juni 2019

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

   Reacties

Ik gebruik kidneybonen, zwarte bonen en kikkererwten, maar je kan natuurlijk zelf ook andere bonen toevoegen, zolang het geheel neerkomt op ongeveer 450 gram bonen.

Mexicaanse lasagne

14 juni 2019

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

   Reacties

De lasagne bestaat uit lagen van tortilla’s en vulling van rundergehakt, paprika, tomaat en kruiden. Op de bovenste laag komt een topping van crème fraiche en kaas die mooi smelt in de oven.

Romige vegan mayonnaise en pure ketchup

6 juni 2019

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

   Reacties

Soms gaat er niets boven een lekker patatje met mayo en ketchup. Hieronder staat mijn recept voor vegan mayonaise en ketchup. De mayo maak ik met soja, dat geeft een heerlijk romig en rijke smaak. En mijn ketchup bevat een stuk minder suiker dan uit de supermarkt. Als je je deze mayo en ketchup wat langer wilt bewaren, zet ze dan in de koelkast in een schoon potje.

Baklava

4 juni 2019

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

   Reacties

Vandaag is het weer zover, Eid-al-Fitr. Het einde van het vasten van de Ramadan en het begin van het suikerfeest. Ter gelegenheid van dit feest deel ik graag een klassiek recept wat ik van mijn collega Naiem heb gekregen: Baklava.

Items 1 tot 10 van 73

per pagina
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 8