Het laatste nieuws en meer...

Uitgebreid wijnadvies bij mijn kerstmenu

5 december 2019

Door: Marleen

Categorieën: Algemeen

Omdat ik veel leuke reacties heb gehad op het wijnadvies van Wijnkoperij De Gouden Ton bij het kerstmenu van vorig jaar, geven zij dit jaar weer een uitgebreid advies bij elke gang. 

Per gang geven ze drie aanbevelingen op basis van prijs, van zeer toegankelijk tot ietsje duurder. 

Je kunt de wijnen online bestellen of in een van de wijnwinkels ophalen. Je vindt Wijnkoperij De Gouden Ton aan de Willemsparkweg 158 en op de Utrechtsestraat 94 in Amsterdam.  

 

Voorgerecht met vis

Deze frisse en stuivende Trebbiano geeft mooie ondersteuning aan de wat vette zalm. 

ILauri, LUME Trebbiano d'Abruzzo uit 2018 voor € 7,95

Picpoul is een klassieke begeleider van gerookte vis en heeft voldoende pit voor de mierikswortel. 

Domaine Félines Jourdan, Picpoul de Pinet uit 2018 voor € 9,95

Deze Naked White is een natuurwijn met veel fruit. Fijne blend van Oostenrijkse druivenrassen. 

Weingut Heinrich, Naked White uit 2017 voor € 14,95

 

Voorgerecht vegetarisch 

De Pinot Grigio van ILauri is ongecompliceerd en erg fijn voor bij de biet.

ILauri, TAVO Pinot grigio uit 2018 voor € 7,95

Rosé van Pinot Noir uit Pfalz is misschien wel de meest passende combi voor dit gerecht. Frisse en fruitige ondersteuning.

Villa Wolf - Ernst Loosen, Rosé - Pinot Noir uit 2018 voor € 9,50

Pinot Grigio met wat meer intense kleur en smaak. Biodynamisch geteelde druiven en een erg mooi glas. 

Alois Lageder, Alto Adige Pinot Grigio uit 2018 voor € 16,95

 

Hoofdgerecht met vlees

Deze Montepulciano is soepel en zwoel met veel fruit. Perfecte begeleider van de stoof.

ILauri, BAJO Montepulciano d'Abruzzo uit 2018 voor € 8,95  

Ietsjes houtlagering tilt deze Montepulciano naar een hoger plan. Volle, zachte geur- en smaakbeleving, met zwart fruit en laurier. 

ILauri, Le Pinciaie Montepulciano d'Abruzzo uit 2016 voor € 11,95 

Klassieke, intense, robijnrode Chianti die prachtig elegant is. Mooie combinatie!

Badia a Coltibuono, Chianti Classico Roberto Stucchi uit 2017 voor € 15,25 

 

Hoofdgerecht vegetarisch

Wat lichter Pinot Noir uit de Languedoc voor bij de paddenstoelen. Met veel kersenfruit een heerlijke begeleider van de aardse paddo's.

CORETTE, Pinot Noir Vin de France uit 2018 voor € 8,95 

Pinot Noir of eigenlijk Spätburgunder uit Pfalz. Strak en fris maar toch dat zwoele karakter in de smaak. 

Villa Wolf - Ernst Loosen, Pinot Noir uit 2017 voor € 9,50 

Verfijnde Spätburgunder uit Baden. Net iets warmer en rijker in de neus en smaak.

Shelter Winery, Spätburgunder uit 2017 voor  €16,50 

 

Dessert

Speelse Moscato die iedereen verleidt. Met een kleine sprankeling en een kleur die aan bloedsinaasappel doet vermoeden.

Wirra Wirra Vineyards, Mrs. Wigley Moscato uit 2018 voor € 11,75 

Zoete en sappige Moscato Rosa die naadloos aansluit op de cake met kardemom.

Cantina Gorgo Moscato Rosa di Monte Torre (0,5 liter) uit 2016 voor € 14,95

Klassieke Moscato met bubbel bij dit dessert. Lekker verfrissend!

Vietti, Moscato d'Asti Cascinetta uit 2018 voor € 19,95

 

Kerstmenu

Doe mee aan mijn Sinterklaas kleurwedstrijd!

15 november 2019

Door: Marleen

Categorieën: Algemeen

Omdat de Sint weer in het land is, organiseer ik deze week een Sinterklaas kleurwedstrijd voor al mijn kleine eters. Daan, die normaal de fietsroutes plant, heeft voor de gelegenheid een leuke kleurplaat getekend.

De 5 mooiste inzendingen van de MarleenKookt kleurwedstrijd winnen een tof kinderkookboek.

Zo werkt het:

Als je de kleurplaat niet aan een bezorger kunt geven, kun je de plaat natuurlijk ook naar ons opsturen: MarleenKookt, Gerard Schaepstraat 6, 1052 GL Amsterdam.

Heel veel tekenplezier!

Marleen

Rijke tabouleh salade

12 juli 2019

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

   Reacties

Deze rijk gevulde Tabouleh salade is een mooi bijgerecht voor een BBQ Arabische stijl. Het is bijvoorbeeld lekker bij gekruide kipspiesjes, gegrilde feta, köfte of gegrilde sardientjes.

Tofu op z'n aziatisch

5 juli 2019

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

   Reacties

Deze gemarineerde tofu is een lekkere smaakmaker bij Aziatische rijstgerechten, noedels, of als topping op een exotische salade. . Dit recept is makkelijk te maken en je hebt meteen iets bijzonders :)

Wortel hummus

28 juni 2019

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

   Reacties

Wortelhummus smaakt goed bij platbrood, een salade, op een broodje met geroosterde groenten, of als dip voor rauwe stukjes groenten.

Mexicaanse bonensalade

21 juni 2019

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

   Reacties

Ik gebruik kidneybonen, zwarte bonen en kikkererwten, maar je kan natuurlijk zelf ook andere bonen toevoegen, zolang het geheel neerkomt op ongeveer 450 gram bonen.

Mexicaanse lasagne

14 juni 2019

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

   Reacties

De lasagne bestaat uit lagen van tortilla’s en vulling van rundergehakt, paprika, tomaat en kruiden. Op de bovenste laag komt een topping van crème fraiche en kaas die mooi smelt in de oven.

Romige vegan mayonnaise en pure ketchup

6 juni 2019

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

   Reacties

Soms gaat er niets boven een lekker patatje met mayo en ketchup. Hieronder staat mijn recept voor vegan mayonaise en ketchup. De mayo maak ik met soja, dat geeft een heerlijk romig en rijke smaak. En mijn ketchup bevat een stuk minder suiker dan uit de supermarkt. Als je je deze mayo en ketchup wat langer wilt bewaren, zet ze dan in de koelkast in een schoon potje.

Baklava

4 juni 2019

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

   Reacties

Vandaag is het weer zover, Eid-al-Fitr. Het einde van het vasten van de Ramadan en het begin van het suikerfeest. Ter gelegenheid van dit feest deel ik graag een klassiek recept wat ik van mijn collega Naiem heb gekregen: Baklava.

Italiaanse polenta

31 mei 2019

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

   Reacties

Polenta is een lekker alternatief voor aardappelen, pasta en rijst. Traditioneel eet je dit bijgerecht in Italië als een warme dikke pap. Wanneer je de pap laat afkoelen wordt het hard. Vervolgens kan je er plakken van snijden die je kunt bakken in de pan of oven.

Items 1 tot 10 van 72

per pagina
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 8