Wat we doen tegen voedselverspilling

30 augustus 2020

Door: Marleen

Categorieën: Algemeen

Wat we doen tegen voedselverspilling

Vanaf het begin van MarleenKookt ben ik altijd bewust bezig geweest met het beperken van voedselverspilling. Ter gelegenheid van de Verspillingsvrije week vertel ik je daar graag wat meer over:

Verspillingsvrije_week_2020

Koken op bestelling
We beginnen meestal al een dag van tevoren met bereiden, omdat veel van mijn maaltijden veel bereidingstijd vragen. Een groot deel van de maaltijden wordt gelukkig ruim van tevoren besteld, waardoor ik toch vrij nauwkeurig kan inschatten hoeveel gerechten er op een dag besteld gaan worden.

Soms zit ik er naast en moeten we op de dag zelf nog bijmaken of hebben we te veel maaltijden. Als we over hebben maken we daar als eerste personeelsmaaltijden van. Het hele team krijgt namelijk aan het einde van zijn werkdag een maaltijd mee. Op deze manier maken we iedereen blij en voorkomen we dat er maaltijden weggegooid worden.

Als we niet volledige maaltijden overhouden, dan worden onderdelen ook verwerkt in een soep. Per week hebben we een aantal soepen die volgens een speciaal recept worden bereid, op andere dagen maken we soepen waarbij we meer vrijheid hebben in wat erin gaat.

Organisch afval wordt gecomposteerd
Ook de niet bruikbare onderdelen van onze ingrediënten zoals snijafval van groenten of botten houden we apart en worden wekelijks opgehaald om gecomposteerd te worden.

Thuis geen ingrediënten over
Als je thuis kookt, houd je als je iets bijzonders maakt, vaak ingrediënten over die niet volledig in een gerecht gaan en die nog wel eens in de afvalbak belanden. Met mijn maaltijden hoef je, als het goed is, thuis niets meer weg te gooien ;-)

Wat we nog beter kunnen doen
Met de bovenstaande manier van werken zorgen we dat minder dan 1% van het voedsel wordt verspild in onze keuken. We maken er in de keuken een sport van om dat elke keer weer lager te krijgen.

We denken dat we nog een slag kunnen maken als de porties voor thuis nog beter aansluiten op de behoeften van grote of kleine eters. Dat is waar we ons de komende jaren op gaan richten.

Heb je nog andere ideeën of tips voor mij, dan hoor ik die graag!

Door: Marleen

Categorieën: Algemeen