Skip to content
MarleenKookt is open. Dit zijn onze maatregelen ivm het corona virus »

Blog

Vlierbloesemsiroop

Vlierbloesem van de vlierbessenstruik is nu volop te vinden in de bermen en parken. Vlierbloesemsiroop is makkelijk te maken en lekker als limonade, door de yoghurt, of als basis van een zomerse cocktail. Tot eind juni bloeit deze struik met z’n mooie witte bloesem, dus wacht niet te lang met plukken en ga erop uit!Hoe maak je vlierbloesemsiroop (voor 1 liter):

1 citroen

500 gram suiker

water

1 tas met bloesem

Neem een (plastic) tas mee en pluk de vlierbloesemschermen (dat is het takje met bloemetjes eraan) het liefst in de ochtend op een droge dag. Schud de schermen even uit voordat je ze in de tas doet, zodat insecten eruit vallen. Let erop dat je alleen schermen plukt met frisse bloesem en volledig uitgekomen bloemetjes.

Haal thuis de takken van de vlierbloesem en doe de bloesem in een pan of grote schone pot met de schijfjes van 1 citroen. Was de bloesem niet, zo behoud je alle smaak. Je hebt ongeveer 80 gram bloesem nodig hiervoor, maar wat meer kan ook, komt niet zo nauw! Giet er een liter lauw water op, duw de bloesem onder en doe de deksel erop. Laat de pan of pot een nacht op je aanrecht staan.

De volgende ochtend (of middag of avond) zeef je het water en dat doe je in een pan samen met de suiker. Zet op het vuur en laat 10 minuten zachtjes koken, zodat de suiker helemaal oplost. Giet het dan over in een schone fles, zet in de koelkast en klaar is je siroop! 

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen