Skip to content

Blog

Veganistische gehaktballetjes (én gezonde kikkererwten-snack)

Veganistische gehaktballetjes (én gezonde kikkererwten-snack)

Pulled oats is puur natuur, gemaakt van haver, tuinbonen en erwten. Hierdoor is het milieuvriendelijk én bevat het alle benodigde aminozuren (eiwitten). De structuur is stevig en daardoor ideaal om mee te koken, zoals voor deze gehaktballetjes. Ik gebruik geen ei, maar aquafaba, het vocht van kikkererwten uit blik. Op deze manier houd ik de balletjes 100% plantaardig.
En de kikkererwten die je opeens over hebt? Daar maak je een lekkere snack van :)

Terug naar de gehaktballetjes: deze zijn ideaal bij spaghetti met tomatensaus, bij gebakken aardappeltjes en jouw favoriete groente, of als borrelhapje voor de buis met een spicy dip!

4 personen
Ingredienten:Vegan-gehaktballetjes
1 halve ui
25 ml witte wijn
350 gram pulled oats (te koop bij AH en Plus supermarkt)
50 ml of meer aquafaba (vocht van 200 grams blikje, kikkererwten apart houden)
3 of meer eetlepels paneermeel of panko
2 theelepel gehaktkruiden
2 theelepel fijne mosterd
1 kleine eetlepel ketchup
1 kleine eetlepel ketjap manis
Eventueel zout en zwarte peper
Plantaardige olie

Bereiding:
Pel de halve ui, snipper fijn en bak met een klein beetje olie aan in een pannetje. Voeg de witte wijn toe en laat zeker 15-20 minuten stoven, totdat de wijn is verdampt en de ui mooi zacht is.
Snijd intussen de pulled oats wat fijner en meng met alle overige ingrediënten. Begin met 50 ml aquafaba en 3 eetlepels paneermeel of panko. Voeg de ui toe en voel of je balletjes kan maken van het mengsel. Als te nat, voeg je een beetje panko/paneermeel toe en als te droog, voeg je een klein beetje aquafaba toe. Voordat je met de balletjes begint proef je eerst even van het mengsel. Zo nodig voeg je een beetje zout toe, of als je het liever wat pittiger, zuurder, of juist zoeter wil, voeg je een klein beetje zwarte peper, mosterd, ketchup of ketjap toe.
Maak dan balletjes, je maakt ongeveer 10-12 balletjes als ze zo groot zijn als een pingpongbal. Bak ze in een voorverwarmde oven op een geoliede bakplaat gedurende 10 minuten op 220 graden.

En nu een eenvoudig snack-receptje voor de kikkererwten:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Spoel de kikkererwten af en dep ze droog.
Meng ze met combinatie van droge kruiden, in totaal heb je ongeveer 2 theelepels daarvan nodig. Bijvoorbeeld een mix van 2 of meer van deze kruiden: paprikapoeder, kerriepoeder, komijnpoeder, korianderpoeder, knoflookpoeder of chilipoeder (daarvan is een klein mespuntje genoeg!).
Voeg een snufje zout toe en spreid de gekruide kikkererwten uit op een bakplaat met bakpapier.
Rooster ze 15 minuten, hussel ze om (in zoverre dat gaat, ze rollen alle kanten op!) en rooster ze nogmaals 5 tot 10 minuten. Beetje laten afkoelen en klaar is je super gezonde snack!

Eet smakelijk

 

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen