Skip to content

Blog

Pure pesto

Soms raak ik niet uitgesproken over de eenvoud en puurheid van een recept. Zoals deze pesto van basilicum en cashewnoten. Met 4 ingrediënten en een vleugje zout maak je een pure pesto, zonder knoflook, zonder citroen, maar wel met heel veel basilicum, dat is de truc! Ik gebruik bewust zonnebloemolie, dit heeft een neutralere en zachtere smaak dan olijfolie. 

Lekker op je broodje, door de pasta, als smaakversterker door de saus voor je lasagne of met wat zwarte peper en aangelengd met klein beetje water als dressing door een tomatensalade.

Bewaar in een schone pot in de koelkast en ga er alleen met een schone lepel in. Giet na gebruik een dun laagje olijfolie erop voordat je de pot terugzet in de koelkast, zo blijft de bovenkant mooi groen van kleur en sluit je de pesto af van zuurstof. Op deze manier blijft je pesto zeker 5 dagen goed.

 

Ingrediënten:pesto

100 gram ongezouten cashewnoten, 8 minuten geroosterd op 160 graden in de oven

75 gram basilicumblaadjes inclusief klein deel van de steeltjes

80 gram geraspte Parmezaanse kaas of Grana Padano

160 ml zonnebloemolie

Zout naar smaak (ik gebruik op dit recept een halve theelepel)

Extra olijfolie voor het bewaren

 

Bereiding:

Doe de afgekoelde cashewnoten in een keukenmachine, leg hierop de basilicumblaadjes en de kaas. Giet hierop de zonnebloemolie. Zet machine aan en laat draaien totdat je ziet dat de cashewnoten redelijk klein gemalen zijn. Check tussendoor of je de structuur goed vindt en draai dan pas nog even door. Soms moet je halverwege het draaien de massa met een spatel door elkaar mengen, onderin de bak kan de pesto al fijner van structuur zijn, dan bovenop. 

Tip: Vind je de pesto te dik? Voeg dan een klein beetje water toe (geen extra olie nodig) en roer goed door.

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen