Skip to content

Blog

Kimchi

Kimchi is gefermenteerde kool en dé smaakmaker bij Koreaanse gerechten. De smaak is fris, zurig en flink spicy. De geur is zeer dominant, ik waarschuw je vast even :)

 

Ingredienten:recept_vrijdag_1

1 Chinese kool van ongeveer een kilo

75 gram zout

70 ml water

1 eetlepel rijstebloem

2 theelepels suiker

30 gram gochugaru chilipoeder, bij Aziatische supermarkt of pul biber bij Turkse supermarkt

10 gram suiker

50 ml Aziatische vissaus

7 teentjes knoflook gepeld

1 stukje gember (halve duim) geschild en in plakjes gesneden

Halve ui

4  bosui

1 kleine wortel

2 weckpotten of flinke jampotten, goed uitgekookt en met passende deksel of 

 

Bereiding:

Snijd de kool in vieren en verwijder het hart. Snijd vervolgens in reepjes of in hapklare stukjes. Spoel de kool af met water in een vergiet en doe over in een grote bak. Bestrooi met het zout en wrijf het zout over de bladeren heen. Giet er dan koud water op, totdat de kool net onderstaat. Laat 2 uur staan en hussel na 1 uur de kool goed om. Giet dan de kool af, spoel goed af en proef of de kool licht gezouten smaakt (als erg zout, spoel dan nog even door) en laat dan uitlekken in een vergiet. 

Verwarm intussen de rijstebloem met het water en de suiker, laat even zachtjes doorkoken en roer goed door tot een gladde pasta. Laat afkoelen.

Meng de vissaus met de knoflook, gember en ui in een keukenmachine en voeg dan de rijstebloempap en de chili toe, meng goed. Dit is de kimchipasta.

Snijd de wortel in fijne plakjes of julienne en snijd de bosui in stukjes van 3 cm lang.

Meng in een ruime kom de kool, wortel en bosui met de kimchipasta, besmeer alle groenten er goed mee, dat is belangrijk! Vul de potten met de ingesmeerde groenten, duw goed aan tot een centimeter onder de rand. Zorg dat er voldoende kimchipasta bovenop zit. Doe de deksel erop en zet weg gedurende 2 dagen op kamertemperatuur met een doek eroverheen. Open na de eerste dag de pot en duw weer aan en zet weer weg. Na deze 2 dagen kan je de potten in de koelkast zetten. Na 2 tot 3 weken is je kimchi op z’n lekkerst!

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen