Skip to content

Blog

Heerlijke tomatensalade met Nederlandse tomaten

In Toscane kregen we een keer bij een bed & breakfast heerlijke zoete tomaten, waar je de zon in proefde. Fantastisch! Afgelopen week hadden we bij de Merguez met couscous een luxe tomatensalade van 4 verschillende tomaten van Nederlandse grond. Ik was helemaal blij dat door de juiste bereiding die tomatensalade net zo puur was als die in Toscane.

verschillende tomaten

Voor een flinke salade voor 4 personen heb je nodig:

  • - 800 gram van meerdere soorten tomaten, liefst van de volle grond en zo rijp mogelijk. Het is vooral leuk om te zoeken naar verschillen in kleur en vorm. Ik heb ze zelf gehaald bij Kwekerij Osdorp. Als de tomaten nog niet helemaal rijp zijn, bewaar je ze een paar dagen buiten de koelkast (nooit in je koelkast bewaren, daar worden ze een stuk minder lekker van).
  • - 5 eetlepels olijfolie
  • - 1 knoflookteentje
  • - rasp van een halve citroen en sap van halve citroen
  • - eventueel peper en zout

Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe de olijfolie, knoflook, citroensap en de rasp in een hoge smalle kom en zet daar de staafmixer in, laat even draaien, zodat alles lekker mengt en de knoflook fijn is. Als je geen staafmixer hebt, geen probleem, dan snijd je de knoflook fijn en meng je de ingrediënten goed door elkaar. Laat de kleine tomaatjes heel, snijd de wat grotere tomaten in kwarten en als je hele grote tomaten gebruikt dan snijd je die in 8 of meer parten. Doe ze in een grote ovenschaal (het mooiste is dat de tomaten in een enkele laag liggen en niet op elkaar) en meng de dressing er goed door.

Zet de ovenschaal 2 minuten in de gloeiendhete oven, haal eruit en laat ze afkoelen. Nu is je tomatensalade klaar. Je kan er wat peper en zout over doen, maar doe dat pas op moment dat je de tomatensalade gaat eten want het zout trekt het vocht uit je tomaten. Deze salade kan je 2 dagen bewaren in de koelkast, de smaken mengen dan heerlijk met elkaar.

Buon Appetito!

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen