Skip to content

Blog

Gebakken polenta

Polenta is een lekker alternatief voor aardappelen, pasta en rijst.  Traditioneel eet je dit bijgerecht in Italië als een warme dikke pap. Wanneer je de pap laat afkoelen wordt het hard. Deze kan je vervolgens bakken in de pan of oven. Om te serveren steek je er rondjes uit of snijd je de gebakken polenta in plakken.

Polenta heeft van zichzelf een vrij neutrale smaak. Daarom wordt het vaak gemengd met parmezaanse kaas of kruiden en eet je het met kruidige volle sauzen of stoofvlees.  

 

Ingredienten voor 6 personen  (60 min bereidingstijd)Polenta

 • 1 liter groentebouillon
 • 100 gram boter
 • 200 gram instant polenta (Maïsgriesmeel)
 • 100 gram parmezaanse kaas
 • 2 eieren
 •  

  Bereiding:

  Breng de bouillon samen met de boter tegen de kook aan in een pan. 

  Voeg vervolgens de instant polenta in kleine porties toe en blijf het de eerste paar minuten stevig roeren om klontjes te voorkomen. Blijf het mengsel 5 minuten goed roeren, zodat het mooi egaal blijft en voeg dan de parmezaanse kaas toe.

  Laat de pan met polenta 15 minuten van het vuur af  staan. Voeg vervolgens de losgeklopte eieren toe. Roer goed door om er voor te zorgen dat het ei goed gemengd wordt en voeg naar smaak een snufje zout toe.

  Spreid de polenta uit in een met olijfolie ingesmeerde oven tray of ovenschaal en bak het af in een heteluchtoven op 230 graden gedurende 6 minuten tot de polenta goudbruin oogt.

  Snijd de polenta vervolgens in mooie puntjes of rechthoeken voordat je ze serveert naast bijvoorbeeld een een groentestoof of vleesstoof.

  Geniet ervan!

  Door: Marleen

  Categorieën: Keuken geheimen