Skip to content

Blog

Spaanse empanada's

Op Facebook kreeg ik enthousiaste reacties bij een post over deze vegetarische empanada's. Daarom deel ik hier mijn recept.

Spaanse empanada (4p)

SPAANSE PISTO
Bak zacht in een pannetje:
1 geperst teentje knoflook
150 gram rode ui in halve ringen

Voeg dan toe:
1 tl oregano
peper & zout
beetje cayennepeper
1 ruime eetlepel tomatenpuree (25 g)
100 g tomaten (uit blik of vers)
En laat nog even zachtjes stoven

Rooster 20 min op 180 graden beetgaar in de oven:
250 g courgette in blokjes
250 g aubergine in blokjes
150 g rode paprika in blokjes
met wat peper, zout en een scheutje (knoflook)olie

Zet ondertussen in koud water op:
130 g aardappel in blokjes
En laat 15 min koken tot gaar

TAPENADE
Hak fijn in de keukenmachine:
75 g taggiasche olijven zonder pit
30 g zongedroogde tomaatjes
15 g kappertjes|
10 g peterselie
1 teentje knoflook
5 ml citroensap
10 ml goede olijfolie

MENG MET ELKAAR
725 g pisto
aardappel, courgette, paprika en aubergine
125 g zelfgemaakte tapenade

VUL DE EMPANADA’S
Snijd rondjes van 8 plakjes bladerdeeg. Tip: als je diepvries bladerdeeg gebruikt, laat het dan ontdooien maar niet lang anders wordt het deeg te zacht en gaat het plakken.

Leg op 1 helft van het rondje bladerdeeg 90-100 g vulling, bestrijk de rand met wat eigeel zodat deze makkelijk dicht blijft plakken, vouw goed dicht en druk aan met je vingers of een vork. Bestrijk de bovenkant met eigeel en strooi hier nog wat maanzaad overheen.

Bak de empanada’s op 200 graden 15 minuten af in de oven.

SERVEER MET SALADE
400 g tomaat in kwarten
40 g rode ui in ringetjes
250 g gele paprika in dunne reepjes
75 g Manchego kaas in blokjes
100 g kikkererwten (uitlekgewicht)
50 g taggiasche olijven
5 g peterselie gehakt
Olijfolie, peper en zout

Eet smakelijk! 

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen