Caponata recept
Ik maak zelf graag een grote pan van dit fijne Siciliaanse groentegerecht. Door het weekend heen kun je het makkelijk opwarmen en eten bij een getoast stuk brood of verse pasta. Neem de tijd voor het bereiden, dat maakt het zacht, intens en vol van smaak. Dit gerecht wordt nog lekkerder als je het een paar dagen van tevoren maakt en in je koelkast laat staan.
Caponata
Hoofdgerecht
5 personen
45 min bereidingstijd
Ingredienten:
2 aubergines
1 grote rode paprika
1 teentje knoflook
30 gr tomatenpuree
1 takjes rozemarijn, de blaadjes gehakt
70 gram rozijnen
70 gram donkere olijven (taggiasche vind ik erg lekker)
230 gram zilveruitjes, uitlekgewicht, even afspoelen
Zonnebloemolie
Olijfolie
1 eetlepel rode wijnazijn
Zout
Methode:
1. Snijd de aubergines in flinke stukken van ongeveer 2 bij 2 cm. Rooster op een bakblik met zonnebloemolie met olijfolie gemengd (1 op 1) en een beetje zout in voorverwarmde oven op 220 graden gedurende 20-30 minuten. Hussel regelmatig, zodat alle kanten van de aubergine mooi kleuren en de aubergine helemaal zacht wordt.
2. Snijd de paprika in reepjes en bak ze in een grote pan met olijfolie op matig vuur gedurende een half uur, tot zacht en zoetig en licht gekleurd.
3. Snijd de knoflook in dunne plakjes en voeg toe aan de pan met de gebakken paprika, samen met de tomatenpuree en fijngehakte blaadjes rozemarijn. Laat dit 5 minuten meebakken op matig vuur.
4. Week de rozijnen in warm water, laat uitlekken en voeg ze toe aan de pan.
5. Voeg de olijven, zilveruitjes, een paar eetlepels ml water en een eetlepel rode wijn azijn toe en laat het mengsel minimaal 30 minuten op laag vuur stoven met de deksel erop. Roer regelmatig zodat je geen 'bodem' krijgt.
6. Voeg als laatste de geroosterde aubergines toe en laat nog 10 minuten stoven, breng op smaak met zout en eventueel een klein beetje (max een theelepel) suiker.
Eet Smakelijk!
Door: Marleen
Categorieën: Keuken geheimen