Skip to content

Blog

Baklava

Vandaag is het weer zover, Eid-al-Fitr. Het einde van de vastenmaand Ramadan en het begin van het Suikerfeest. Ter gelegenheid van dit feest deel ik graag een klassiek recept ik van de vader van mijn collega Naiem: Baklava.


20 stukjes

60 min bereidingstijd

Ingredienten:  baklava
100 gram boter
125 gram suiker
60 ml water
100 gram honing
80 gram glucosestroop
1 rol filodeeg van 10 velletjes filodeeg

Bakblik

Notenvulling
30 gram pistache
20 gram walnoot
20 gram hazelnoot
20 gram amandelschaafsel
Halve theelepel kaneelpoeder


Methode
1. Laat de filodeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking ontdooien. Verwarm de oven voor op 175 °C

2.Hak de noten (in keukenmachine) fijn, met een kleine korrel (geen pasta van maken!). Voeg het kaneelpoeder toe.

3. Smelt de boter in een pannetje.  Leg een velletje deeg in een beboterd bakblik en snijd het vel bij als nodig. Bestrijk met de gesmolten boter. Herhaal dit 3 keer. Verdeel de helft van het notenmengsel erover. Bedek dit vervolgens met 2 beboterde velletjes deeg. Schep de rest van het notenmengsel erop. Dek af met de rest van de velletjes deeg bestrijk elk velletje met boter.

4. Snijdt de baklava in 20 (of meer) stukjes . Bak de baklava in het midden van de oven in 35 min. lichtbruin.

5. Breng de suiker met het water en glucosestroop aan de kook. Laat op laag vuur in zo’n 5 min. tot siroop inkoken. Roer de honing erdoor en laat tot gebruik wat afkoelen.

6. Haal de baklava uit de oven en verdeel de siroop erover. Laat de baklava minstens een uur staan om de siroop goed in te laten trekken. Snijd de baklava via de inkepingen in blokjes. Serveer de baklava lauwwarm of op kamertemperatuur met een kopje sterke koffie. 


Eet Smakelijk!

 

 

 

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen