Skip to content

Blog

Baba ganoush

Midden-Oosterse baba ganoush

Lekker bij couscous of tabouleh, op een geroosterd broodje met tomaat en komkommer, als smaakmaker bij een gezonde snack zoals rauwe worteltjes, komkommer en paprikareepjes.Babaganoush

Eigenlijk hoor je voor dit recept de aubergines tussen de kooltjes van de bbq te leggen en donker te roosteren voor de typische rokerige smaak. In de oven kan het ook goed en als je ze de tijd geeft om donker te kleuren en te garen is het eindresultaat heel lekker :)

Deze versie is zonder knoflook en met yoghurt, dat maakt het lekker fris en vol smaak. Je kan met dit recept eindeloos variëren door een teentje fijngesneden knoflook toe te voegen of de yoghurt weg te laten. Een eetlepel geroosterde pijnboompitten bovenop de baba ganoush is ook erg lekker, evenals een extra scheutje olijfolie.

Liever wat rokeriger van smaak, maar geen bbq beschikbaar? Voeg dan een halve theelepel pimenton de la vera toe (gerookt paprikapoeder).

Recept voor ongeveer 800 gram

Ingredienten:
4 aubergines
2 citroenen, het sap
1 bosje munt, fijngesneden
150 gram volle yoghurt of Griekse yoghurt
1 volle eetlepel tahini (sesampasta)
3 afgestreken theelepels komijnzaadpoeder
1 volle eetlepel olijfolie
Zwarte peper uit de molen
Zout

Bereiding:
Prik met een vork een paar gaatjes in de schil van de aubergines, besprenkel met een klein beetje zonnebloemolie en rooster ze op een bakplaat in de oven op 220 graden gedurende 50-60 minuten, totdat ze helemaal zacht aanvoelen en van buiten donker zijn. Keer tussentijds 1 keer om. De schil mag verbranden, dat geeft straks extra smaak.

Laat de aubergine afkoelen, snijd dan doormidden in de lengte en lepel het vruchtvlees eruit. Prak het met de vork tot een grove mouse. Meng de tahini met de yoghurt, komijn en olijfolie en voeg daar de geprakte aubergine aan toe samen met de fijngesneden munt. Voeg dan het citroensap toe en breng op smaak met flink wat zwarte peper en een snufje zout.

Eet smakelijk!

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen