Skip to content
MarleenKookt is open. Dit zijn onze maatregelen ivm het corona virus »

Blog

Gazpacho van witte asperge

De een houdt er enorm van en de ander vindt er weinig aan: asperges! Ik ben er dol op en deel graag een recept voor een super pure gazpacho met deze bijzondere groente. Voor dit recept kan je minder mooie en houtige exemplaren gebruiken, zo krijgen deze ook een bestemming en het scheelt ook flink in de prijs! Serveer deze soep koud (als gazpacho) met een stuk zuurdesembrood, toast of croutons.

 

Ingrediënten voor 6 borden: asperge gazpacho

1 kg witte asperges

1,5 liter water

50 gram boter

1 stukje foelie

1 volle eetlepel goede olijfolie

1 volle eetlepel witte wijn azijn, of sherry azijn

100 gram creme fraiche

Ter garnering: bieslook, peterselie, selderijblad, of stukjes zeekraal (als je chique wil uitpakken!)

 

Bereiding:

Schil de asperges, bewaar de schillen. Snijd de kopjes eraf en snijd deze in de lengte doormidden en houd apart. Snijd de asperges in stukken van 2 cm en houd apart. Nu heb je dus een berg met schillen, een bakje met de gehalveerde kopjes en een bak met de asperges in stukjes.

Zet het water op met de boter en foelie, voeg de schillen toe en breng net niet aan de kook (anders wordt wat bitter van smaak) en laat de schillen in het hete water 30 minuten trekken.

Zeef dan de bouillon, doe terug in de pan, breng nu wel aan de kook en voeg de gehalveerde kopjes toe en laat 30 seconden koken. Haal dan de kopjes eruit met een spaan en laat afkoelen en houd apart. Voeg de stukjes asperges toe aan de bouillon en laat 20 minuten zachtjes koken, totdat de stukjes helemaal zacht zijn. Zet vuur uit, staaf de soep helemaal glad en laat afkoelen.

Als koud, voeg dan de olijfolie, azijn en creme fraiche toe en staaf weer glad. Zet in koelkast tot gebruik.

Serveer in soepborden en leg de kopjes erop, samen met wat van het gesneden groen.

Geniet ervan!Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen