Surinaams zuurgoed

23 april 2021

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

Surinaams zuur of zuurgoed kan niet ontbreken bij Surinaamse gerechten. Makkelijk om eens zelf te maken en goed te bewaren. Erg lekker bij nasi, bami, roti, maar ook een goede smaakvriend bij Hollandse stamp of broodje bal.

En die pot staat heel gezellig op tafel ;)

 

Ingrediënten voor een grote pot vol: zuurgoed

1 grote rode ui*

1 komkommer*

1 flinke peen*

100 ml witte wijnazijn

100 ml water

1 eetlepel suiker

1 rawit pepertje 

2 piment korrels

2 kruidnagels

2 gedroogde laurierblad

2 jampotjes of 1 grote pot, goed schoongemaakt en met schoon deksel

* je kan ook meer of minder soorten groente gebruiken (zuurgoed is ook goed te maken met bijvoorbeeld bloemkool, koolraap en paprika) of een andere verhouding van de groente

 

Bereiding:

Verwarm water, azijn, suiker en zout in pannetje, zodat suiker en zout oplost. Zet vuur dan uit. Snijd het pepertje in hele dunne ringetjes en voeg met het piment en kruidnagel toe aan het zoetzuur.

Pel de ui, halveer en snij in dunne ringen. Halveer de komkommer in de lengte, halveer nogmaals in de lengte (dan heb je 4 lange parten). Snijd nu de zaadlijst eruit (dit is belangrijk om te doen, zodat de komkommer die je gebruikt stevig blijft) en snijd in stukken van ongeveer een halve cm dik. Schil de peen, halveer in de lengte, halveer nogmaals en snijd in dezelfde grootte als de komkommer. Op een andere manier snijden kan natuurlijk ook, waar je zin in hebt!

Doe de groenten in de pot(jes), giet het zoetzuur eroverheen, zodat de groenten onder staan. Draai dan de deksel er goed op, zet pot minimaal een half uurtje op de kop en laat afkoelen. Zet dan in koelkast. Laat zeker 4 dagen staan, voordat je ervan gaat genieten. Gebruik daarbij een schone lepel, zo blijft dit zuurgoed zeker 3 weken goed in de koelkast. Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen