Panzanella

22 mei 2020

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

   Reacties

Panzanella - Italiaanse broodsalade

Van oorsprong is panzanella een Toscaans gerecht voor de armen, bedoeld om restjes op te maken. Maar de Italianen maken van alles iets lekkers, zo ook van deze brood-tomatensalade! Ideaal als zomers lunchgerecht of als avondmaaltijd met een gegrild stukje vis, kip of goede kwaliteit buffelmozzarella.Panzanella

Belangrijk is om echt rijpe tomaten te gebruiken, ga voor goede kwaliteit! Kan je nu nog geen goede tomaten vinden? Wacht dan liever nog even met dit recept tot de zomer, dan is er makkelijker aan te komen. Voor de kleur is het leuk om verschillende tomaten te gebruiken, zoals gele trostomaat, coeur de boeuf en zoete rode tomaten zoals Monta Rosa. Kleine zoete kerstomaatjes doen het ook goed in deze salade.

Gebruik stevig, oud brood, liefst ciabatta. Het moet echt droog zijn, dus breek het zo nodig in stukken en laat die een halve dag liggen.

Voor 4 personen

Ingrediënten:
350 gram echt oud en uitgedroogd stevig brood, liefst ciabatta, zuurdesem of compact stokbrood. In stukjes gescheurd van 2 bij 2 cm (of gesneden)
1 kg verschillende soorten rijpe tomaten
1 kleine komkommer
80 gram goede kwaliteit olijven, bijvoorbeeld taggiasche olijfjes
1 volle eetlepel kappertjes
2 bosjes basilicum, grof gesneden
2 bosui, fijngesneden
1 fijngesneden knoflookteentje
80 ml goede kwaliteit olijfolie
5 eetlepels rode wijn azijn
Zwarte peper uit de molen
Zout

Bereiding:
Tos het droge brood in een grote slakom met de fijngesneden knoflook, een snuf zout, de rode wijnazijn en de helft van de olijfolie. Laat even staan.
Schil ondertussen de komkommer en snijd in blokjes (ongeveer 1 bij 1 cm, of iets groter). Snijd ook de bosui in dunne ringetjes en de tomaten in parten, kleine tomaatjes hoef je alleen te halveren. Knijp een 5-6 tal parten tomaat boven het brood fijn, zodat het tomatensap eruit loopt op het brood. Gooi de uitgeknepen tomatenpartjes niet weg, die gaan gewoon door de salade!
Voeg bij het brood in de kom nu de gesneden tomaten met de komkommer, olijven, kappertjes, basilicum, bosui en de rest van de olijfolie toe. Hussel alles goed door, zodat de smaken samenkomen. Voeg eventueel nog wat olijfolie, azijn, zout en peper toe, de salade mag flink op smaak zijn. Laat een kwartiertje staan op een koele plek of in de koelkast en tast dan pas toe :)

Eet smakelijk!

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

Reacties