Gepimpte uien

27 november 2020

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

   Reacties

Gepimpte uien met misoboter

Pimp je gerechten met deze verrukkelijke uien, afgekeken uit Flavour van Ottolenghi! Het geheim zit in het gebruik van de smaakmaker miso, een bijzonder lekker goedje dat gemaakt wordt van gefermenteerde sojabonen. Daarnaast heb je tijd nodig, maar qua handelingen op gebied van koken is dit recept een makkie!
Deze uien blijven minimaal 3 dagen goed in de koelkast en zijn heerlijk op een broodje (vega)burger of bal, bij een stamppot, aardappelpuree, een quinoa- of bulgursalade, in de jus of als side dish bij een stukje vlees. Deze uien passen eigenlijk overal bij! :)

Ingredienten:Gepimpte_uien
12 witte uien, ter grootte van een flinke mandarijn
140 gr roomboter
140 gr witte miso pasta (te koop bij de toko)

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Halveer de uien en haal de buitenkant eraf, maar wel zo dat de gehalveerde uien niet uit elkaar vallen.
Verwarm de boter in een pannetje, zet vuur uit en voeg dan de miso toe en 1,4 liter warm water. Klop het goed door.
Pak een bakblik waar de uien precies naast elkaar inpassen (doe er anders nog 1 ui bij, of juist een ui minder) en leg ze met de platte kant naar beneden erin.
Giet hier de misoboter overheen. Dek af met aluminiumfolie en zet de schaal 35 minuten in de oven. Haal daarna de schaal uit de oven, haal aluminiumfolie eraf en draai de uien voorzichtig om, houd ze heel! Schep wat miso/boter vocht over de uien heen en zet ze nu zonder het folie terug in de oven. Zet de kookwekker op 50 minuten en bedruip ze elke 10 minuten, zodat ze goed vochtig blijven van boven. Op deze manier worden de uien goudbruin en dikt de misosaus lekker in. Check als de wekker gaat of de uien echt zacht zijn (met een mesje moet je er zo doorheen glijden) en dan zijn ze klaar. Uien die je overhoudt, bewaar je met het vocht afgedekt in de koelkast en kan je makkelijk weer opwarmen in oven of magnetron. Doe er dan een beetje water bij, zodat ze niet uitdrogen en de saus vloeibaar blijft.

Geniet ervan!

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

Reacties