Skip to content

Blog

Baharat bloemkoolsalade

Bij bloemkool dacht ik vroeger altijd aan de zachtgekookte versie met gesmolten kaas erover. Best aardig, maar er is zoveel meer mogelijk met deze bijzondere groente!

Zo is geroosterde bloemkool in een salade erg lekker en weer eens iets heel anders :)

Lees hier hoe je bloemkool bereidt in de oven en er een gezonde salade van maakt met frisse tahini dressing. Lekker als lunch met een vers stuk brood, als voorgerecht bij een luxe diner, of als bijgerecht bij een Mediterrane dish.

 

Voor 4 personen:Bloemkool

1 kleine bloemkool

2 eetlepel olijfolie

4 theelepels baharat kruiden (bijvoorbeeld van Euroma) 

1 eetlepel harissa (bijvoorbeeld van Souq of Alfez)

200 gram gemengde sla

60 gram van jouw favoriete noten of pitten (zoals pecannoot, hazelnoot, cashew, pijnboompit)

1 bosje peterselie

1 eetlepels olijfolie

2 eetlepels yoghurt

1 eetlepel tahini (sesampasta)

Sap van een halve citroen

Zwarte peper uit de molen

Zout

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden

Snijd de onderkant van de bloemkool en de bladeren eraf, maar houd de kool heel. Snijd nu de bloemkool in 4 kwarten en zet even apart.

Meng de 2 eetlepels olijfolie met de baharatkruiden en de harissa en een snufje zout. Besmeer de bloemkool kwarten hiermee en plaats in de voorverwarmde oven op een tray gedurende 15-20 minuten.

Bak de nootjes intussen in een droge pan op matig vuur, totdat ze lekker gaan geuren en zet apart.

Hak de peterselie fijn.

Maak de tahini dressing door de eetlepel olijfolie met de yoghurt, tahini en citroensap te mengen en breng op smaak met wat zout en zwarte peper.

Laat de bloemkool tot lauwwarm afkoelen. Leg de salade op de borden, plaats de bloemkool erop, besprenkel met de tahini dressing en bestrooi met de nootjes en de fijngehakte peterselie.

 

Smakelijk eten! 

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen