Skip to content

Blog

Spicy appelchutney

Spicy appelchutney met kaneel

Verrassend lekker is deze spicy appelchutney en veelzijdig te gebruiken! Op een broodje met kaas, bij de borrel, bij Indiase gerechten of naast je gehaktbal bij de stamppot; deze chutney smaakt echt overal lekker bij en pimpt je bordje to the max :)
Nooit meer kant en klare chutney, spoel lege jampotjes uit met kokend water en stop ze vol, zodat je dit smaakbommetje altijd in je koelkast hebt staan. Gekoeld zeker 2 weken houdbaar.

Ingredienten voor 500-600 gram (2 potjes jam):Appelchutney
1 kleine ui
70 gram lichte basterdsuiker
1 eetlepel plantaardige olie
Stukje gember (ter grootte van je duimnagel)
2 theelepel mosterd zaad
2 theelepel venkelzaad
2 theelepel korianderzaad
1 theelepel fenegriekzaad
1 theelepel garam masala
Halve kaneelstok
1 theelepel cayennepeper
70 ml witte wijnazijn
2 appels (bv Jonagold)
Halve theelepel zout
Bosje koriander

Bereiding:
Snijd de ui fijn en zorg dat je 70 gram overhoudt. Fruit ze aan in een pan met de zonnebloemolie en de basterdsuiker en laat karameliseren (bruin worden). Zet vuur wat lager en laat even stoven. Schil de gember en rasp fijn.
Voeg de gember samen met alle specerijen toe en roer even om, laat 5 minuten zachtjes bakken, zodat het lekker gaat geuren. Schil intussen de appels en snijd in blokjes van 2 bij 2 cm. Zorg dat je 350 gram overhoudt.
Blus de uien af met de azijn en voeg dan de appelblokjes toe, samen met het zout. Laat zachtjes stoven, totdat de appel helemaal zacht is en alles 1 geheel vormt (je ziet nog wel de blokjes appel). Dit duurt zeker een half uur of langer.
Laat dan helemaal afkoelen. Snijd de koriander fijn en meng dit met de afgekoelde chutney.

Geniet ervan!

 

 

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen