Skip to content
MarleenKookt is open. Dit zijn onze maatregelen ivm het corona virus »

Blog

Miso aubergine

Miso is een bijzondere Japanse smaakmaker, waar ik graag mee kook. Miso wordt gemaakt van sojabonen, zout en koji. Met de Koji-kin schimmel wordt eerst rijst, gerst of sojabonen gefermenteerd en met dat mengsel worden daarna de sojabonen samen met zout gefermenteerd. Zo krijg je witte shiro- miso (van rijst), rode aka- miso (gerst) of zwarte kuro-miso (sojabonen). Hoe donkerder de pasta, hoe sterker de smaak. In dit gerecht gebruik ik rode aka miso, maar de shiro miso werkt ook prima! Deze boterzachte en smaakvolle aubergine smaakt heerlijk met een frisse salade of gewokte groenten en met (kleef)rijst of noedels.

 

Ingredienten voor 4 personen: miso aubergine

2 flinke aubergine

Zonnebloemolie

2 theelepel mirin

3 theelepel sake

2 theelepel suiker

2 flinke eetlepel miso

Wit sesamzaad als garneringBereiding:

Verwarm oven voor op 200 graden.

Halveer de aubergine in de lengte en laat de steelaanzet zitten. Kerf met een scherp mes diagonaal een ruit erin (ongeveer met 1 cm afstand).

Leg op een bakblik, besprenkel met zonnebloemolie en rooster in de oven goudbruin gedurende 30 minuten. Voel dan of de aubergine zacht is en haal aubergine uit de oven. Laat oven nog aanstaan.

Meng de overige ingrediënten (behalve de sesamzaad) met elkaar en besmeer de aubergine ermee in. Leg de aubergine nog 5 minuten terug in de hete oven.

Geniet ervan!

 

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen