Skip to content

Blog

Brioche

Brioche is luchtig brood, gemaakt met bloem, boter en ei. Dit luxe brood zie je vaak op de kaart bij restaurants, maar je kan het natuurlijk ook zelf maken! Lekker bij een uitgebreid ontbijt of brunch of bij een voorgerecht. Maak het deeg een dag van tevoren en bak op de dag zelf af, zorg dat je op tijd hiermee begint :) Tip: Je kan dit deeg ook goed gebruiken voor bij je favoriete burger. Volg het recept en maak bolletjes van 100 gram en leg ze ver uit elkaar op een bakplaat met bakpapier. 

 

Ingrediënten voor 10 kleine brioche bolletjes of 6 hamburgerbroodjes:biroche

110 gram tarwebloem + 270 gram tarwebloem

100 gram koude roomboter

180 ml melk

12 gram verse bakkersgist (te koop bij je buurtsuper)

1 afgestreken eetlepel suiker

2 afgestreken theelepels zout

1 eitje, geklutst

1 eitje, geklutst (niet voor het deeg zelf)

Zwart sesamzaad (eventueel)

 

Bereiding:

Verwarm de melk met het gist en de suiker in een pannetje tot lauwwarm en laat 15 minuten staan. 

Maal intussen de keukenmachine de 110 gram bloem met de boter tot fijne kruimels.

Meng dan met de hand in een ruime kom deze kruimels met de 270 gram bloem en de melk tot een stevig mengsel. Voeg dan het zout en het eitje toe en maak een stevig deeg. Doe dit in een bak met een deksel erop (gaat rijzen, dus zorg voor een ruime bak) en zet een nacht in de koelkast.

Haal de volgende dag het deeg uit de koelkast, laat een uurtje buiten de koelkast staan. Kneed het dan kort door en verdeel het deeg in 10 gelijke stukjes. Maak hier bolletjes van en leg ze tegen elkaar aan in een bakblik met hoge rand met bakpapier eronder. Laat dit bakblik met een vochtige doek erop buiten de koelkast een uurtje of langer staan, totdat de bolletjes zijn verdubbeld in hoogte. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bestrijk ze dan met een beetje ei en bestrooi eventueel met sesamzaad. Bak de brioche af gedurende 20 minuten. Haal dan bakblik uit de oven, en laat in het bakblik de brioche afkoelen. Serveer de brioche als geheel of maak de broodjes los. In de koelkast is dit brioche afgedekt 3 dagen houdbaar. Verwarm in voorverwarmde oven op 180 graden 4 minuten op en je hebt weer kakelverse brioche!

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen