Skip to content

Blog

Arancini balletjes

Net zo lekker als een bitterbal, maar dan gemaakt van risotto. Arancini heten ze officieel en deze knapperige balletjes met smeuïge vulling smaken heerlijk bij de borrel of als bijgerecht bij een stukje vis of vlees. Je bent even bezig, maar dan heb je ook een prachtig resultaat!

 

Ingrediënten voor 15 balletjes:Arancini balletjes

1 kleine ui, gepeld en fijngehakt

1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt

2 takjes tijm, de blaadjes of ½  theelepel gedroogde blaadjes

1 takje rozemarijn, de blaadjes fijngehakt of ½  theelepel gedroogde blaadjes

1 eetlepel plantaardige olie

60 ml witte wijn

250 gram risotto rijst

750 ml kokend water, met daarin 1 ½ blokje groentebouillon of paddenstoelenbouillon opgelost

150 gram Parmezaanse geraspt

1 eetlepel truffelolie

½  theelepel gemalen zwarte peperkorrels

2 eetlepels bloem op een plat bordje

2 eiwit in een bakje

2 eetlepels panko op een plat bordje (gedroogd broodkruim, te koop bij de lokale super)

500 ml plantaardige olie (bv zonnebloemolie), of een frituurpan.

 

Bereiding:

Fruit ui, knoflook, tijm en rozemarijn aan in plantaardige olie in een waar je straks ook de rest aan kan toevoegen. Laat de uitjes zacht worden, dit duurt ongeveer 15 minuten.

Blus dan af met de witte wijn en voeg als de wijn iets is verdampt, de rijst toe. Bak de rijst een paar minuten aan en voeg dan de hete bouillon in 1 keer toe. Laat zachtjes bluppen en roer regelmatig, totdat de rijst al het vocht heeft opgenomen. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Voeg dan de kaas, peper en truffelolie toe, roer goed door en zet vuur uit. Spreid de risotto uit over een brede schaal of bakplaat en laat afkoelen.

Als de risotto is afgekoeld, draai je er balletjes van, ongeveer 15 stuks.

Rol de balletjes achtereenvolgens door de bloem, het eiwit en de panko.

Leg ze even apart, terwijl je de olie laat heet worden in een kleine steelpan met stevige bodem, of je zet je frituurpan aan. Check of de olie heet is, door een stukje brood in de olie te leggen. Bruist het flink en is het stukje brood binnen 15 seconden krokant en goudbruin, dan is de olie heet.

Frituur de balletjes met een paar tegelijk in de olie rondom goudbruin en krokant. Dit duurt een paar minuten.

Serveer direct, of laat afkoelen en bewaar maximaal 3 dagen in afgedekt in de koelkast. Verwarm ze voor het serveren 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

 

Eet smakelijk!

 

 

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen