Zweedse boterkoek
Nagerecht

Zweedse boterkoek

Details

Tijdens de verjaardag van MarleenKookt in november vorig jaar kregen we van onze trouwe klanten Meta en Rob Zweedse boterkoek cadeau. Zo lekker! Vandaag bakken we deze boterkoek volgens het recept dat ik van hun gekregen heb, uit de Misset Horeca van 40 jaar geleden :)

Ingrediënten

Boter, bloem, suiker, gepasteuriseerd ei, vanillestok, zout, krenten, amandelen.
Uitverkocht voor deze dag

Deze dag kook ik ook...

Griekse gehaktballetjes met manestra
Vleesgerecht

Griekse gehaktballetjes met manestra

Details

Toen ik dit familiegerecht voor het eerst probeerde waren onze kinderen er helemaal weg van en Joris en ik ook! Manestra is een typisch Grieks gerecht, gemaakt van orzo, een rijstvormige pasta. De pasta is beetgaar gekookt en zit in een rijke kruidige tomatensaus met een vleugje kaneel. De balletjes zijn gekruid met munt en komijn. Je krijgt er een rijk gevulde Griekse salade bij met veel verse groenten, olijven en een frisse dressing. Geniet ervan!

Ingrediënten

Scharrelrundergehakt, orzo, tomaat, komkommer, haricots verts, romaanse sla, rode ui, witte ui, knoflook, gepasteuriseerd scharrelei, melk, panko, tomatenpuree, taggiasische olijven, rode wijnazijn, witte wijn, honing, oregano, peterselie, dille, munt, tijm, salie, komijn, kaneel, laurier, zelfgemaakte kippenfond (witte ui, bleekselderij, prei, wortel, knolselderij, foelie, laurier, peperkorrel, scharrelkip), extra vergine olijfolie, peper & zout.

Opwarmen

Oven 35 minuten 200°C

Voorkeur van Marleen

Verwarm de manestra en de balletjes afgedekt met een ovenbestendig bord, of aluminiumfolie 20 minuten (1 persoon) tot 25-35 minuten (2 of meer personen). Serveer met de Griekse salade en dressing (koud). Excuses voor de plastic bakjes bij de salades, ik heb helaas een tekort aan schalen.

Magnetron 6 minuten 750W

Verwarm de manestra en de balletjes afgedekt met het plasticfolie 2-4 minuten (1 persoon), tot 4-6 minuten (2 of meer personen). Serveer met de Griekse salade en dressing (koud).

Leuk om te weten

Het scharrelrundergehakt kneed ik met veel specerijen en verse kruiden en dan draai ik er balletjes van die ik in de oven bak. Zo zijn ze lekker mals en niet vet.
Uitverkocht voor deze dag
Buddha bowl
Vegetarisch gerecht

Buddha bowl

Details

De buddha bowl is een paar jaar geleden overgewaaid uit Californië en inmiddels heeft het vaste voet aan de grond gekregen in de vegan keuken. Vandaag maak ik mijn eigen variant; heel groenterijk en alleen al een ware traktatie aan je ogen met al die kleuren! Geroosterde broccoli, kikkererwten aangemaakt met kruiden, geroosterde zoete aardappel, biet, spinazie, quinoa, koolsla met tahinidressing, cashewnoten... en ga zo maar door. Met bietenhummus. Geniet ervan!

Glutenvrij Ingrediënten

Broccoli, spinazie, chioggia biet, quinoa, cashewnoot, kikkererwten, rode biet, zoete aardappel, wortel, kool, tahini (sesam), karwijzaad, olijfolie, citroen, harissa, sojasaus, peper, zout, specerijen (o.a. kaneel, kardemon, kurkuma, komijnzaadjes, chili, gember).
  • Glutenvrij

Opwarmen

Oven 15 minuten 200°C

Voorkeur van Marleen

Dit gerecht wordt vaak koud geserveerd. Eet je het liever lauwwarm, verwarm dan de quinoa en groenten afgedekt 10 minuten (1 persoon) tot 15 minuten (2 of meer personen). Serveer met de bietenhummus.

Magnetron 3 minuten 750W

Dit gerecht wordt vaak koud geserveerd. Eet je het liever lauwwarm, verwarm dan de quinoa en groenten afgedekt 2 minuten (1 persoon) tot 3 minuten (2 of meer personen). Serveer met de bietenhummus.

Leuk om te weten

De zoete aardappel rooster ik met wat karwijzaad in de oven. Het zaad geeft een anijsachtige smaak af en dat combineert goed met het zoete van de aardappel.
  • Glutenvrij
Uitverkocht voor deze dag
Gekonfijte eendebout
Luxegerecht

Gekonfijte eendebout

Details

Deze gekonfijte eendebout is boterzacht! Met Elzasser zuurkool, gebakken krielen en gevogeltejus. Meer woorden heb ik niet nodig voor dit smaakvolle luxe gerecht.

Glutenvrij Ingrediënten

Eendebout, ganzenvet, rozemamijn, peperkorrels, zout, laurier, kruidnagel, jeneverbes, zuurkool, kriel, peterselie, ham van Beemsterlant's varken, witte wijn, kipkarkas (voor de jus), boter, mosterd.
  • Glutenvrij

Opwarmen

Oven 35 minuten 200°C

Voorkeur van Marleen

Haal bakje met jus uit de schaal en verwarm met dekseltje los erop in magnetron 30 sec tot 1 minuut, of verwarm in pannetje op het vuur. Verwarm de zuurkool met de aardappel en eend afgedekt 20 minuten (1 persoon) tot 30-35 minuten (2 of meer personen).

Magnetron 10 minuten 750W

Afhankelijk van de hoeveelheid personen zit de jus direct op de eend, of in apart bakje. Als in apart bakje: haal dit uit de schaal en verwarm met dekseltje los erop in magnetron 30 sec tot 1 minuut, of verwarm in pannetje op het vuur. Verwarm de zuurkool met de aardappel en eend afgedekt 5 minuten (1 persoon) tot 8-10 minuten (2 of meer personen).

  • Glutenvrij
Uitverkocht voor deze dag
Krokante kippastei
Klassieker

Krokante kippastei

Details

Genieten is het met deze pastei vol geroosterde scharrelkipdijbeenfilet, paddenstoelen, bosui en een heerlijke saus van Marsala en Engelse mosterd. Bovenop dit alles komt een dakje van bladerdeeg. Erbij krijg je een frisse salade met dressing.

Ingrediënten

Scharrelkipdijbeenfilet, bacon, aardappel, paddenstoelen, bosui, doperwtjes, radijs, komkommer, paprika, knolselderij, gele biet, gele peen, bladerdeeg, scharrelei, grove mosterd, Engelse mosterd, yoghurt, crème fraîche, witte wijnazijn, honing, peterselie, bieslook, tijm, nootmuskaat, Marsala, zelfgemaakte kippenfond (witte ui, bleekselderij, prei, wortel, knolselderij, foelie, laurier, peperkorrel, scharrelkip), extra vergine olijfolie, peper & zout.

Opwarmen

Oven 30 minuten 200°C

Voorkeur van Marleen

Haal het bladerdeegdakje van de schaal en verwarm de kippastei afgedekt 15-20 minuten (1 persoon) tot 20-30 minuten (2 of meer personen). Verwarm de laatste 5 minuten het bladerdeeg onafgedekt mee. Serveer met de salade en dressing (koud). Mijn excuses voor de plastic bakjes bij de salade, ik heb een tekort aan schalen.

Magnetron 6 minuten 750W

Haal het bladerdeeg uit de schaal en verwarm de kippastei onafgedekt 3-4 minuten (1 persoon) tot 4-6 minuten (2 of meer personen). Verwarm de laatste minuut het bladerdeeg mee (wordt niet meer knapperig in de magnetron). Serveer met de salade en dressing (koud).

Leuk om te weten

Marsala is een Italiaanse versterkte wijn. Ik gebruik het in de pastei als smaakmaker, terwijl de alcohol verdampt.
Uitverkocht voor deze dag
Tomaten basilicumsoep
Voorgerecht

Tomaten basilicumsoep

Details

Een volle tomatensoep van verse zoete tomaten en basilicum. Deze soep is vegetarisch. 500 ml, voldoende voor 2 personen.

Glutenvrij Ingrediënten

Tomaat, tomatenpuree, zongedroogde tomaat, witte ui, knoflook, basilicum, groentebouillon.
  • Glutenvrij
  • Glutenvrij
Uitverkocht voor deze dag