Surinaamse curry met bara
Vegetarisch gerecht

Surinaamse curry met bara

Details

Een 'bara' is een Surinaamse- Hindoestaanse lekkernij, die traditioneel op allerlei (lokale) feestdagen gegeten wordt. Het is een luchtig, kruidig gebakken 'broodje'. Ik serveer het met een rijke groentecurry, basmatirijst, gepickelde komkommer en een geelgekleurd kerrie-eitje. De zelfgemaakte sambal krijg je er apart bij, om de bara in te dopen.

Ingrediënten

Basmatirijst, tomaat, wortel, paprika, bloemkool, sperziebonen, spinazie, komkommer, witte ui, knoflook, scharrelei, zelfrijzend bakmeel, gist, ketjap manis, biologische groentebouillon, witte wijnazijn, kristalsuiker, palmsuiker, santen, rode peper, gember, komijn, lombokpeper, tajerblad, mosterdzaad, kerrie, chili, kruidnagel, steranijs, zonnebloemolie, peper & zout.

Opwarmen

Oven 200 minuten 30°C

Voorkeur van Marleen

Haal het eitje uit de schaal en leg even apart. Verwarm de rijst met curry 15 minuten (1 persoon) tot 25 minuten (2 of meer personen) afgedekt met aluminium of ovenbestendig bord en leg dan nog 5 minuten het eitje erbij in de schaal (weer afdekken). Verwarm ook de laatste 5 minuten de bara in de oven (niet in de folie!). Serveer met de komkommer en de sambal (koud). Mijn excuses voor de plastic bakjes bij de komkommer, ik heb een tekort aan schalen.

Magnetron 8 minuten 750W

Haal het eitje uit de schaal en leg even apart. Verwarm de rijst met curry 3 minuten (1 persoon) tot 4-7 minuten (2 of meer personen) afgedekt met de folie die erop zit of en leg dan nog 1 minuut het eitje erbij in de schaal (weer afdekken, bv met een bord). Verwarm 1 minuut de bara (uit het folie halen) op een bord. Serveer met de komkommer en de sambal (koud).

Leuk om te weten

Door het barabeslag gaat wat tajerblad, dat is een soort Surinaamse spinazie.
Helaas. De boodschappen voor deze dag zijn al gedaan. Je kunt dus niet meer bestellen.

Deze dag kook ik ook...

Vleesgerecht

Winterse stufato

Details

Een echt Italiaans runderstoofgerecht (stufato di manzo) van goede kwaliteit scharrelrundvlees dat urenlang stooft met rode wijn en verse kruiden. Erbij krijg je krokant gegrilde polenta, ovengeroosterde groenten en verse gremolata (een mengsel van versgehakte peterselie, citroenschil en knoflook).

Glutenvrij Ingrediënten

Scharrelrundvlees, polenta, gele paprika, courgette, spinazie, bleekselderij, witte ui, knoflook, parmezaanse kaas, rode wijn, porcini, tijm, rozemarijn, basilicum, bieslook, citroenschil, zelfgemaakte jus de veau (witte ui, bleekselderij, prei, wortel, knolselderij, foulie, laurier, peperkorrel, kalfsbotten), zelfgemaakte kippenbouillon (witte ui, bleekselderij, prei, wortel, knolselderij, foulie, laurier, peperkorrel, scharrelkip), extra vergine olijfolie, peper & zout.
  • Glutenvrij

Opwarmen

Oven 35 minuten 200°C

Voorkeur van Marleen

Verwarm de stoof afgedekt met een ovenbestendig bord, of aluminiumfolie 20 min (1 persoon) tot 35 min (2 of meer personen). Leg de laatste 10-15 minuten de polenta erbij op het bakpapier. Serveer met de gremolata (koud).

Magnetron 750W

Verwarm de stoof afgedekt met het plasticfolie 3-4 min (1 persoon) tot 4-7 min (2 of meer personen). Verwarm 1 minuut de polenta op het bakpapier. Serveer met de gremolata (koud).

Leuk om te weten

Gremolata (een fijn mengsel van peterselie, citroenrasp en knoflook) geeft extra smaak aan gerechten.
  • Glutenvrij
Helaas. De boodschappen voor deze dag zijn al gedaan. Je kunt dus niet meer bestellen.
Klassieker

Rozemarijn kip met Caesar salade

Details

Een ultieme klassieker! De scharrelkip rooster ik in een marinade van verse citroen, witte wijn, gember, rozemarijn en knoflook in de oven gaar. Ik voeg wat stoom toe tijdens het garen, hierdoor blijft het vlees mals en sappig. De verse krieltjes bak ik ook in de oven, zo zijn ze knapperig, maar niet vet. Erbij krijg je een salade met de legendarische Caesardressing en in knoflookboter gebakken croutons. Smakelijk eten!

Ingrediënten

Scharrelkip, krieltjes, haricots verts, bloemkool, Romaanse sla, knoflook scharrelei, parmezaanse kaas, yoghurt, ansjovis, witbrood, kappertjes, zelfgemaakte mayonaise (gepasteuriseerd eigeel, mosterd, zonnebloemolie, witte wijnazijn), tabasco, worchestersaus, citroen, balsamico azijn, tijm, rozemarijn, salie, basilicum, peterselie, extra vierge olijfolie, peper & zout.

Opwarmen

Oven 30 minuten 200°C

Voorkeur van Marleen

Verwarm de krieltjes en de kip onafgedekt 15-20 minuten (1 persoon) tot 20-30 minuten (2 of meer personen). Serveer met de salade, croutons en Caesar dressing (koud).

Magnetron 6 minuten 750W

Verwarm de krieltjes en de kip onafgedekt 3-4 minuten (1 persoon) tot 4-6 minuten (2 of meer personen). Serveer met de salade, croutons en Caesar dressing (koud).

Leuk om te weten

De ansjovis in combinatie met de parmezaanse kaas en citroen zorgt voor de specifieke smaak van de dressing.
Helaas. De boodschappen voor deze dag zijn al gedaan. Je kunt dus niet meer bestellen.
Kindergerecht

Kaasballetjes met hutspot

Details

Lekker voor jong en oud is deze ouderwetse hutspot boordevol groenten! Ik stoof de wortel en ui totdat ze helemaal zacht zijn en stamp dit samen met kruimige aardappel tot een smeuig geheel. Met de krokante kaasballetjes is dit kindvriendelijke gerecht vegetarisch.

Ingrediënten

Wortel, ui, aardappel, melk, boter, azijn, belegen kaas, bloem, gepasteuriseerd ei, bakpoeder, peper, zout, zonnebloemolie.

Opwarmen

Magnetron 6 minuten 750W

Voorkeur van Marleen

Verwarm de hutspot afgedekt met het plasticfolie 3-4 minuten (1 persoon), tot 4-6 minuten (2 of meer personen). Verwarm de kaasballetjes op het bakpapier 30 seconden.

Oven 25 minuten 200°C

Verwarm de hutspot afgedekt met een ovenbestendig bord, of alluminiumfolie 10-15 minuten (1 persoon), tot 20-25 minuten (2 of meer personen). Leg de laatste 2 minuten de kaasballetjes op het bakpapier erbij.

Leuk om te weten

Na de bereiding van de hutspot doe ik er een klein beetje azijn doorheen; dit haalt alle smaken naar boven.
Helaas. De boodschappen voor deze dag zijn al gedaan. Je kunt dus niet meer bestellen.
Voorgerecht

Bloemkoolsoep met bieslook

Details

Deze pure soep boordevol bloemkool heb ik gepureerd, zodat de soep mooi zacht is. Met een vleugje kerrie en bieslook. Vegetarisch. 500 ml, genoeg voor 2 personen.

Ingrediënten

Bloemkool, witte ui, knoflook, aardappel, eekhoorntjesbrood, bloem, boter, kerrie, bieslook, biologische groentebouillon.
Helaas. De boodschappen voor deze dag zijn al gedaan. Je kunt dus niet meer bestellen.
Nagerecht

Hopjesvla met room

Details

Hopjesvla: de unieke combinatie van een zelfgemaakte vla met een verfijnde koffiekaramelsmaak. Met een laagje luchtig geslagen room.

Glutenvrij Ingrediënten

Koksroom, slagroom, kristalsuiker, poedersuiker, gepasteuriseerd eigeel, maizena, espresso, rum, kardemom.
  • Glutenvrij
  • Glutenvrij
Helaas. De boodschappen voor deze dag zijn al gedaan. Je kunt dus niet meer bestellen.