MarleenKookt is open. Dit zijn onze maatregelen ivm het corona virus »
Spaanse empanada
Vegetarisch gerecht

Spaanse empanada

Details

'Pisto' is een typisch Spaanse stijl ratatouille, gemaakt van kleurrijke groenten en verse oregano. We maken het deeg zelf voor dit gerecht, veel werk, maar absoluut de moeite waard! De flinke formaat empanada (1 per persoon) vul ik met deze rijke ratatouille en met goede kwaliteit olijventapenade en bak ik knapperig af in de oven. Erbij krijg je een frisse Spaanse salade met taggiasche olijven en Manchego, een Spaanse schapenkaas.

Ingrediënten

Aubergine, courgette, tomaat, aardappel, rode paprika, gele paprika, rode ui, knoflook, kappertjes, bloem, roomboter, gepasteuriseerd eigeel, melk, sesamzaad, kikkererwten, citroen, Manchego kaas, Taggiasche olijven, tomaat, zongedroogde tomaat, tomatenpuree, rode peper, oregano, peterselie, extra vergine olijfolie, zonnebloemolie, peper & zout.

Opwarmen

Oven 20 minuten 200°C

Voorkeur van Marleen

Leg de empanada (1 pp) op het bakpapier in de oven en verwarm ze 15 tot 20 minuten. Serveer met de salade (koud).

Magnetron 4 minuten 750W

Verwarm de empanada (1 pp) 2 tot 4 minuten op het bakpapier (ze worden niet knapperig in de magnetron). Serveer met de salade (koud).

Leuk om te weten

Voor dit gerecht maak ik eerst een tapenade (een pasta gemaakt van olijf en kappertjes). Ik meng het door de geroosterde groenten en vul daarmee de empanada.
Uitverkocht voor deze dag

Deze dag kook ik ook...

Perzische kip met granaatappel
Vleesgerecht

Perzische kip met granaatappel

Details

Een nieuw gerecht uit een van mijn favoriete keukens: boterzachte kipdijbeenfilet gemarineerd in granaatappelmelasse en za'atar. Met wortelhummus en een rijke salade met geroosterde groenten en freekeh. Freekeh is een een jonge groene tarwesoort uit het Midden Oosten. Het wordt onrijp geoogst en terplekke geroosterd. Hierdoor heeft deze tarwekorrel een rokerige en nootachtige smaak. Echt de moeite waard om te proberen :)

Ingrediënten

Kippendijfilet beter leven 2 sterren, aubergine, wortel, zoete aardappel, kikkererwten, Taggiasche olijven, gele biet, freekeh (groene tarwe), parelgort, granaatappelmelasse, gerookt paprikapoeder, tomaat, knoflook, tahini (sesampasta), sumak, oregano, tijm, dille, peterselie, munt, za'atar (sesam, oregano, mint, sumac, kurkuma, zout), curry colombo (kurkuma, koriander, komijn, peper, laurier, fenegriek, kaneel, zout), rozijnen, extra vergine olijfolie, ingemaakte citroen, citroen, volle yoghurt, zonnebloemolie, vadouvan (mosterdzaad, sesamolie, ui, knoflook, linzen, kurkuma, fenegriek, anijs, kerrieblad, kokosolie, zout), peper & zout.

Opwarmen

Oven 25 minuten 200°C

Voorkeur van Marleen

Haal de kip uit de schaal en verwarm de kip op het bakpapier tot lauwwarm 10 minuten (1 persoon) tot 15 minuten (2 of meer personen). Serveer met de frekeeh salade op kamertemperatuur (tip: haal de schaal al eerder uit de koelkast) en met de wortelhummus.

Magnetron 2 minuten 750W

Haal de kip uit de schaal en verwarm de kip op het bakpapier tot lauwwarm 30 seconden (1 persoon) tot 2 minuten (2 of meer personen). Serveer met de frekeeh salade op kamertemperatuur (tip: haal de schaal al eerder uit de koelkast) en met de wortelhummus.

Leuk om te weten

Freekeh is een een jonge groene tarwesoort uit het Midden Oosten. Het wordt onrijp geoogst en ter plekke geroosterd. Hierdoor heeft deze tarwekorrel een rokerige en nootachtige smaak.
Uitverkocht voor deze dag
Zacht gegaard lam met meiraapjes
Luxegerecht

Zacht gegaard lam met meiraapjes

Details

Een uitgebreid nieuw luxe gerecht, deze keer met lamsrump, het malste stukje vlees van het lam. Na marineren garen we het vlees sous vide en daarna bakken we het kort aan in de boter. Lekker met de zelfgemaakte jus erover en de krokante aardappel kroketjes. Erbij maak ik ook een flinke portie bijzondere seizoensgroenten: geroosterde meiraapjes, beetgare peultjes, prachtig groene haricots verts, knapperige postelein en partjes venkel gestoofd met saffraan.

Ingrediënten

Lamsrump, meiraap, venkel, haricots verts, postelein, peultjes, rozemarijn, tijm, saffraan, knoflook, rode wijn, rode wijn azijn, aardappel/ picalilly kroket (mosterd, aardappel, zure room, witte wijnazijn, zilverui, augurk, wortel, bloemkool, voedingszuur, tarwebloem, suiker, mais, erwten, gist, zout, selderij, bieslook), zelfgemaakte kalfsfond (selderij, kalfsbotten, ui, wortel, prei, kruidnagel, rozemarijn, tijm, jeneverbes, zwarte peper, laurier, tomatenpuree), zonnebloemolie, peper&zout

Opwarmen

Oven 30 minuten 200°C

Voorkeur van Marleen

Haal vlees uit de schaal en laat op kamertemperatuur komen. Haal postelein (lange dunne groene steeltjes) uit de schaal en houd apart. Verwarm de groenten afgedekt met ovenbestendig bord of aluminiumfolie 20 minuten (1 persoon) tot 30 minuten (2 of meer personen). Leg de laatste 12 minuten de kroketjes op bakpapier erbij en de laatste 6-7 minuten het lam op een bord, vleesstukjes tegen elkaar aan. Verwarm de jus in pannetje of zet bakje in magnetron met dekseltje los erop voor 30 seconden tot 1 minuut. Serveer groenten met de postelein.

Magnetron 8 minuten 750W

Zie eerste regels over lam en postelein hierboven. Verwarm de groenten afgedekt met het afdekfolie 3 minuten (1 persoon) tot 7 minuten (2 of meer personen). Verwarm de de kroketjes op bakpapier 1 tot 2 minuten (let op, wordt minder krokant in magnetron). Verwarm het lam op een bord, vleesstukjes tegen elkaar aan voor 30 seconden (2 of meer personen ietsje langer). Verwarm de jus met dekseltje los erop voor 30 seconden tot 1 minuut. Serveer groenten met de postelein.

Leuk om te weten

De lamsrump is stevig en mooi mager en zit aan de bovenzijde van de lamsbout. Je kan het vergelijken qua structuur met biefstuk.
Uitverkocht voor deze dag
Vispakketje uit de oven
Klassieker

Vispakketje uit de oven

Details

Deze verse witte visfilet van de afslag van IJmuiden bestrijken we eerst met groene kruidenolie en wikkelen we daarna in bakpapier. Dit pakketje vullen we verder met verse groenten, olijven en kappertjes. Thuis stoof je de vis in het pakketje gaar, zo blijven alle smaken perfect behouden. Erbij krijg je aardappel fondant (aardappel zacht geroosterd met zelfgemaakte kippenbouillon uit de oven) en een knapperige salade.

Glutenvrij Ingrediënten

Koolvis, ansjovis, gele paprika, aardappel, gemengde sla, radijs, wortel, knolselderij, bleekselderij, prei, witte ui, knoflook, gepasteuriseerd scharrel eigeel, roomboter, witte wijn, gembersiroop (suiker, water, gember), honing, grove mosterd, groene en zwarte olijven, kappertjes, zelfgemaakte kippenfond (bevat selderij), citroen, munt, dille, oregano, peterselie, tijm, zelfgemaakte dressing (zonnebloemolie, gepasteuriseerd eigeel, witte wijnazijn, dijon mosterd, biologische groentebouillon, tabasco, kerrie, peper&zout), extra vergine olijfolie, zonnebloemolie, peper & zout.
  • Glutenvrij

Opwarmen

Oven 35 minuten 200°C

Voorkeur van Marleen

1 persoon: Verwarm de aardappel en de vis (in het bakpapier!) onafgedekt 20-25 minuten. 2 of meer personen: Verwarm de vis (in het bakpapier!) onafgedekt 25-35 minuten. Check even of de vis van binnen gaar is na deze tijd, dit is afhankelijk van oven en aantal personen. Verwarm de aardappelen onafgedekt 20-30 minuten. Serveer met de salade en dressing (koud). Mijn excuses voor de plastic bakjes bij de salade, ik heb een tekort aan schalen.

Magnetron 7 minuten 750W

1 persoon: Verwarm de aardappel en de vis (in het bakpapier!) onafgedekt 4 minuten, check of vis gaar is. 2 of meer personen: Verwarm de vis (in het bakpapier!) onafgedekt 5-7 minuten. Check even of de vis van binnen gaar is na deze tijd, dit is afhankelijk van oven en aantal personen. Verwarm de aardappelen onafgedekt 5-7 minuten. Serveer met de salade en dressing (koud).

Leuk om te weten

Deze bereiding van de vis in het bakpapier, heet in het Frans 'en papillotte.'
  • Glutenvrij
Uitverkocht voor deze dag
Marokkaanse rundersoep
Voorgerecht

Marokkaanse rundersoep

Details

Mild gekruid, vol zachte stukjes rundvlees, gestoofde groenten en verse kruiden wat deze soep fantastisch puur en lekker maakt. 500 ml, voldoende voor 2 borden. Glutenvrij.

Glutenvrij Ingrediënten

Tomaat rundvlees, paddenstoel, saffraan, venkel, bloemkool, zoete aardappel, ui, knoflook, wortel, raz al hanout, bleekselderij, kikkererwt, komijn, paprikapoeder, gepekelde citroen, groentebouillon, peper & zout.
  • Glutenvrij
  • Glutenvrij
Uitverkocht voor deze dag
Luxe zomerfruit tiramisu
Vegetarisch nagerecht

Luxe zomerfruit tiramisu

Details

Een zomerse en frisse 'tiramisu' met frambozen en extra groot, om extra van te genieten:-). Bovenop kleine stukjes witte chocolade. Er zit ook limoncello in en is daarmee minder geschikt voor kinderen.

Ingrediënten

Aardbei, framboos, gepasteuriseerd eigeel en eiwit, mascarpone, cointreau, limoncello, witte chocolade, amaretti koekjes, kristalsuiker, kardemom, jasmijn, steranijs, venkelzaad, korianderzaad.
Uitverkocht voor deze dag