MarleenKookt is open. Dit zijn onze maatregelen ivm het corona virus »
Rijkgevulde erwtensoep
Klassieker

Rijkgevulde erwtensoep

Details

Mijn favoriete wintergerecht uitgewerkt als een maaltijdsoep. Ik maak de soep volgens traditioneel recept en serveer het met roggebrood, katenspek en mosterd. Geniet ervan!

Ingrediënten

Spliterwten, selderijblad, prei, wortel, witte ui, knoflook, knolselderij, aardappel, buikspek, katenspek, rookworst van Beemsterlant's varken, roggebrood, grove mosterd, roomboter, peper en zout.

Opwarmen

Magnetron 4 minuten 750W

Voorkeur van Marleen

Verwarm de ertwensoep in kom of in het soepbakje met deksel los erop in de magnetron tot heet. Of verwarm in pan door langzaam te laten verwarmen en niet te laten koken. Serveer met het roggebrood.

Leuk om te weten

Op het roggebrood smeer ik wat roomboter gemengd met mosterd, dit combineert perfect met de erwtensoep.

Deze dag kook ik ook...

Thaise viskoekjes
Visgerecht

Thaise viskoekjes

Details

Op naar Thailand met deze pittige viskoekjes die ik maak van verse vis, veel verse kruiden, bosui en wat limoen. Ik bak ze in de oven en daarmee zijn ze een stuk minder vet. De koolsla van veel verschillende stevige groenten is knapperig en fris door de Thaise basilicum. Erbij serveer ik gestoomde rijst en een zelfgemaakte friszoete chilidip, die perfect smaak met de viskoekjes en de koolsla.

Ingrediënten

Verse visfilet van kabeljauw, koolvis en schol, wortel, rode en witte kool, venkel, haricots verts, taugé, rode ui, komkommer, radijs, bosui, Thaise rode currypasta, zilvervliesrijst, basmatirijst, limoen, limoengras, palmsuiker, bloem, gepasteuriseerd ei, glutenvrije sojasaus, Thaise basilicum, komijn, verse koriander, steranijs, kaneel, rode peper, witte wijnazijn, munt, knoflook, vissaus, zonnebloemolie, peper en zout.

Opwarmen

Oven 30 minuten 200°C

Voorkeur van Marleen

Verwarm de rijst en viskoekjes afgedekt 15-20 minuten (1 persoon) tot 25-30 minuten. Serveer met de frisse Thaise dip voor bij de viskoekjes en bij de salade (koud).

Magnetron 6 minuten 750W

Verwarm de rijst en de viskoekjes (2 pp) afgedekt 2-3 minuten (1 persoon) tot 5-6 minuten (2 of meer personen). Serveer met de frisse Thaise dip voor bij de viskoekjes en bij de salade (koud).

Leuk om te weten

De chilisaus maken we zelf en heeft een friszoete smaak die goed past bij de pittige viskoekjes.
Paddenstoelen risotto
Vegetarisch gerecht

Paddenstoelen risotto

Details

Deze smeuïge risotto, die ik maak met goede kwaliteit Carnaroli rijst, zit boordevol gebakken paddenstoelen. De beetgare doperwtjes en de pittige rucola geven een lekkere bite. Erbij geef ik een klassieke Italiaanse salade met buffalo mozzarella en frisse dressing.

Glutenvrij Ingrediënten

Carnaroli rijst, eekhoorntjesbrood, oesterzwammen, kastanjechampignons, champignons, rucola, romaanse sla, cherry tomaat, doperwt, witte ui, knoflook, mozzarella, Parmezaanse kaas, biologische groentebouillon, witte wijn, tijm, basilicum, peterselie, bieslook, citroen, ingekookte vermouth, zelfgemaakte basilicumdressing (zonnebloemolie, gepasteuriseerd eigeel, basilicum, witte wijnazijn, mosterd, kerrie, tabasco, witte peper, zout), extra vergine olijfolie, zonnebloemolie, peper & zout.
  • Glutenvrij

Opwarmen

Oven 30 minuten 200°C

Voorkeur van Marleen

Verwarm de risotto afgedekt met een ovenbestendig bord, of aluminiumfolie 15-20 min (1 persoon) tot 20-30 min (2 of meer personen). Roer af en toe door. Serveer met de salade en dressing (koud).

Magnetron 6 minuten 750W

Verwarm de risotto afgedekt met het plasticfolie 3-4 minuten (1 persoon) tot 4-6 minuten (2 of meer personen). Serveer met de salade en dressing (koud).

Leuk om te weten

Ik blus de risotto met witte wijn en laat die helemaal inkoken. Dit geeft een zoetige smaak aan de rijst.
  • Glutenvrij
Saltimbocca met arancini
Luxegerecht

Saltimbocca met arancini

Details

Saltimboca is een specialiteit uit de Italiaanse keuken van mals kalfsvlees bedekt met plakjes rauwe ham (prosciutto crudo) en salie. Deze 'pakketjes' bakken we in de pan goudbruin en je krijgt er gebakken paddenstoelen bij geserveerd. Arancini lijken qua uiterlijk op bitterballetjes, alleen deze maken we van smeuïge risotto met spinazie en geitenkaas. De terrine van zoete tomaat, gegrilde aubergine en mozzarella op een bedje van knapperige rucola maakt dit luxe gerecht compleet.

Ingrediënten

Kalfsoester, prosciutto crudo, arancini met spinazie en geitenkaas (risottorijst, geitenkaas, belegen kaas, spinazie, tarwe, gist, suiker, mais, extra vergine olijfolie, witte wijn, kappertjes, basilicum, peterselie, peper, nootmuskaat, zout), kastanje champignons, champignons, witte ui, peterselie, aubergine, tomaat, rucola, verse basilicum, buffelmozzarella (rauwmelkse kaas), verse salie, roomboter, zelfgemaakte kalfsfond (bevat selderij), witte wijn, zonnebloemolie, extra vergine olijfolie, peper&zout

Opwarmen

Oven 20 minuten 200°C

Voorkeur van Marleen

Haal saltimbocca met bakpapier uit de schaal en laat buiten de koelkast, zodat het vlees op kamertemperatuur komt. Verwarm arancini (3 pp) op bakpapier 13 min. Verwarm paddenstoelen zonder saltimbocca onafgedekt 15 minuten (1 persoon) tot 25 minuten (2 personen of meer personen) en leg dan de saltimbocca met bakpapier erop en verwarm dan nog 5 minuten onafgedekt, zodat het spek smelt. Wil je het vlees well done, dan verwarm je het 8 -10 minuten. Serveertip voor de terrine (bruin bakje): haal deksel eraf en stort de terrine op de kop op je bord, rucola zit dan onderop met terrine erbovenop.

Magnetron 5 minuten 750W

Haal schaal met saltimbocca uit de schaal en laat buiten de koelkast, zodat het vlees op kamertemperatuur komt. Verwarm arancini (3 pp) op bakpapier 1 tot 2 minuten. Verwarm de paddenstoelen afgedekt 2-3 minuten (1 persoon) tot 3-5 minuten (2 of meer personen). Leg de saltimbocca met bakpapier op de warme paddestoelen en verwarm nog onafgedekt 30 seconden tot 1 minuut. Let op het vlees wordt snel taai in magnetron, voorkeur oven. Serveer met de terrine (koud). Serveertip voor de terrine (bruin bakje): haal deksel eraf en stort de terrine op de kop op je bord, rucola zit dan onderop met terrine erbovenop.

Indiase linzensoep
Vegetarisch voorgerecht

Indiase linzensoep

Details

Lekker gezond is deze vegetarische soep, vol van gestoofde groenten, donkere linzen en knapperige groenten. Licht pittig van smaak. 500 ml, voldoende voor 2 borden.

Glutenvrij Ingrediënten

Donkere linzen, witte ui, mosterdzaad, kurkuma, rode peper, groene peper, roomboter, gember, knoflook, citroen, biologische groentebouillon, diverse groenten, peper, zout.
  • Glutenvrij
  • Glutenvrij
Pepernoten cheesecake
Vegetarisch nagerecht

Pepernoten cheesecake

Details

Op pakjesavond een lekker fris Sinterklaastoetje met knapperige bodem van zelfgemaakte pepernoten.

Ingrediënten

Bloem, roomboter, kaneel, piment, nootmuskaat, kruidnagel, foelie, peper, suiker, roomkaas, gepasteuriseerd ei, citroen.