Siciliaanse caponata
Vegetarisch gerecht

Siciliaanse caponata

Details

Caponata maak ik graag en deze variatie daarop vind ik verrassend lekker. Ik maak dit van oorsprong Siciliaanse groentegerecht volgens traditioneel recept met aubergine, taggiasche olijven, sultana's, goede balsamico-azijn en tomaten. Op het laatst doe ik er geroosterde pompoen doorheen. Erbij maak ik een tabouleh salade van bulgur, groen van kleur door alle verse kruiden. Met knapperige crostini van zuurdesembrood.

Ingrediënten

Pompoen, aubergine, bulgur, rode paprika, tomaten, bleekselderij, witte ui, knoflook, zilverui, pijnboompit, tomatenpuree, rozijnen, zuurdesembrood, rozemarijn, basilicum, bieslook, peterselie, basilicum, citroen, ingemaakte citroen, zonnebloemolie, extra vergine olijfolie, peper & zout.

Opwarmen

Magnetron 6 minuten 750W

Voorkeur van Marleen

Verwarm de caponata afgedekt met het plasticfolie 3-4 minuten (1 persoon), tot 4-6 minuten (2 of meer personen). Verwarm de crostini de laatste 2 minuten in oven, of in broodrooster. Serveer met de tabouleh (koud, of op kamertemperatuur)

Oven 30 minuten 200°C

Verwarm de caponata afgedekt met een ovenbestendig bord, of aluminiumfolie 20 minuten (1 persoon), tot 20-30 minuten (2 of meer personen). Verwarm de crostini de laatste 2 minuten in oven, of in broodrooster. Serveer met de tabouleh (koud, of op kamertemperatuur). Mijn excuses voor de plastic bakjes bij de tabouleh, ik heb een tekort aan schalen.

Leuk om te weten

In de caponata verwerk ik fijngehakte ingemaakte citroen, dit geeft een subtiele frisse en zilte smaak.

Deze dag kook ik ook...

Shoarma van kip met frisse salade
Vleesgerecht

Shoarma van kip met frisse salade

Details

Nog niet eerder is een gerecht door ons testpanel zo snel verorberd als deze shoarma! Alles is zelfgemaakt (behalve de verse pita, die laten we bakken door een goede Turkse bakker) naar receptuur van Pepijn, een oud-kok in onze keuken. Met een flinke portie knapperige salade. Op deze manier smaakt shoarma zoveel lekkerder en is het ook een gezond gerecht; geniet van de start van je week.

Ingrediënten

Scharrelkippendij, verse Turkse pita, komkommer, tomaat, oranje peen, bosui, radijs, venkel, paprika, witte ui, knoflook, yoghurt, komijnpoeder, geelwortel, kaneelpoeder, chilipoeder, kruidnagel gemalen, gemberpoeder, zout, zoet paprikapoeder, zelfgemaakte mayonaise (gepasteuriseerd eigeel, zonnebloemolie, azijn, mosterd, peper, zout), sesamzaad, maanzaad, bieslook, rode peper, tomatenpuree, suiker, pikant paprikapoeder, gerookt paprikapoeder, gedroogde tijm, peper & zout.

Opwarmen

Oven 25 minuten 200°C

Voorkeur van Marleen

Haal alle bakjes uit de schaal met kip en verwarm kip afgedekt met een ovenbestendig bord, of aluminiumfolie 10-15 min (1 persoon) tot 20-25 min (2 of meer personen). Plaats de laatste 5 minuten de pita (2 pp) erbij, of verwarm in broodrooster. Serveer met de salade, dressing, sambal en knoflooksaus. Mijn excuses voor de plastic bakjes bij de salade, ik heb een tekort aan schalen.

Magnetron 5 minuten 750W

Haal alle bakjes uit de schaal met kip en verwarm kip afgedekt met het plasticfolie 2 min (1 persoon) tot 3-5 min (2 of meer personen). Verwarm pita in broodrooster als je die hebt. Serveer met de salade, dressing, sambal en knoflooksaus.

Leuk om te weten

Voor de Turkse sambal gebruik ik verse rode pepertjes en geroosterde paprika. Door de combinatie van de twee is het zowel scherp, als licht zoetig.
Vis rouleau met beurre blanc
Luxegerecht

Vis rouleau met beurre blanc

Details

Deze rouleau (letterlijk betekent dit rol) is van verse scholfilet, gevuld met gamba's, gerookte zalm, verse spinazie en bieslook. De beurre blanc saus past er perfect bij, evenals de luchtige puree. De gesmoorde groenten krijgen extra smaak met een paprika 'vierge' die erdoor gaat. Ik rooster daarvoor rode paprika's lang in de oven tot zoet van smaak en maak daar een mengsel van met kappertjes, wat olijfolie en verse basilicum. Smakelijk eten!

Glutenvrij Ingrediënten

Zalm, schol, gamba, spinazie, aardappel, bloemkool, waspeen, prei, paprika, sjalot, scharrelei, roomboter, room, melk, crème fraîche, mosterd, honing, witte wijn, pernod, noilly prat, citroen, bieslook, laurier, basilicum, kappertjes, extra vergine olijfolie, peper & zout.
  • Glutenvrij

Opwarmen

Oven 35 minuten 200°C

Voorkeur van Marleen

Verwarm de vis met groenten en de puree beide afgedekt 20 min (1 persoon) tot 30-35 minuten (2 of meer personen). Verwarm de beurre blanc in pannetje of onafgedekt 30 seconden tot 1 minuut in magnetron en serveer bij de vis.

Magnetron 4 minuten 750W

Verwarm de vis met groenten en de puree beide afgedekt met het plasticfolie 3-4 minuten (1 persoon) tot 5-8 minuten (2 of meer personen). Verwarm de beurre blanc in pannetje of onafgedekt 30 seconden tot 1 minuut in magnetron en serveer bij de vis.

Leuk om te weten

Een beurre blanc is een klassieke Franse botersaus, die perfect combineert met vis.
  • Glutenvrij
Krokant groentetaartje met oude kaas
Klassieker

Krokant groentetaartje met oude kaas

Details

Inmiddels een klassieker in de keuken. Dit taartje van dun krokant filodeeg zit vol broccoli, zongedroogde tomaatjes, taggiasche olijven, een dun laagje aardappel, artisjok en veel verse rozemarijn en tijm. Verder gebruik ik onze eigen Hollandse oude kaas, die geeft wat pit aan het taartje. Erbij krijg je kropsla met groenten die we zelf inmaken. Excuses voor de plastic bakjes bij de taartjes, ik heb helaas een tekort aan schalen.

Ingrediënten

Aardappel, broccoli, artisjokharten, kropsla, wortel, courgette, paprika, bleekselderij, bloemkool, witte ui, rode ui, scharrelei, room, Hollandse boerenkaas, filodeeg, zongedroogde tomaatjes, taggiasche olijven, witte wijnazijn, honing, tijm, rozemarijn, laurier, jeneverbessen, steranijs, dille. peper & zout.

Opwarmen

Oven 20 minuten 200°C

Voorkeur van Marleen

Verwarm het taartje onafgedekt 15-20 minuten op het bakpapier. Serveer met de salade (koud).

Magnetron 3 minuten 750W

Verwarm het taartje 2-3 minuten (1 persoon). Serveer met de salade (koud).

Leuk om te weten

Ik stoom de broccoli en aardappel eerst beetgaar voordat ik ze voor de vulling van het taartje gebruik, zo zijn ze mooi gaar en stevig.
Maleisische kippensoep
Voorgerecht

Maleisische kippensoep

Details

Deze milde Maleisische kippensoep maak ik van geroosterde scharrelkip, gamba's, specerijen en veel groenten. Bevat kokosmelk. Glutenvrij, 500 ml, daarmee voldoende voor twee personen.

Glutenvrij Ingrediënten

Deze soep is een dagsoep, gemaakt door Marleen aan de hand van inspiratie die zij die dag heeft. Allergenen staan vermeld bij de beschrijving.
  • Glutenvrij
  • Glutenvrij
Torta di limoncello
Nagerecht

Torta di limoncello

Details

Met een bodem van cantuccini koekjes en limoncello door de kwarkvulling waan je je op een Italiaans terras op een zomeravond :)

Ingrediënten

Cantuccini met amandel, kwark, mascarpone, witte basterdsuiker, citroen, limoncello, vanille, gelatine, roomboter.