MarleenKookt is open. Dit zijn onze maatregelen ivm het corona virus »
Marokkaanse Harira
Voorgerecht

Marokkaanse Harira

Details

Een traditionele Marokkaanse soep, hartig en vol smaak door alle specerijen, groenten en zachtgestoofd lam. Goed vullend, dus ook ideaal als lunchgerecht. :)

Ingrediënten

Lamsvlees, rode linzen, kikkererwten, pastinaak, tomaat, witte ui, wortel, knoflook, saffraan, komijnzaad, kaneel, laurier, koriander, kardemom, paprikapoeder, yoghurt, biologische groentebouillon, harissa (rode chilipeper, knoflook, koriander, zout, karwijzaad), gember, limoensap, roomboter, zonnebloemolie, peper, zout.

Deze dag kook ik ook...

Poké bowl met zalm
Visgerecht

Poké bowl met zalm

Details

Er werd al een tijdje om gevraagd en hier is ie dan: mijn versie van de Poké Bowl. Lekker gezond, met veel verschillende knapperige groenten, verse zalm, sushi rijst, edamame boontjes, avocado en sriracha dressing.
Gerecht anders dan op de foto.

Ingrediënten

Sushirijst, zalmfilet, edamame boontjes, avocado, rijst, wortel, komkommer, radijs, zeewiersalade (zeewier, sojasaus, suiker, sesam, tarwe, azijn, zout, chili peper, gistextract), witte wijn azijn, glutenvrije sojasaus, rijstazijn, sriracha (rode peper, zout, citroensap), sesamzaad, sesamolie, gember, steranijs, suiker, chili flakes, zout.

Opwarmen

Oven 0°C

Voorkeur van Marleen

Dit gerecht wordt koud geserveerd. Doe de rijst met groenten op een bord, leg de avocado en komkommer/zeewiersalade erop of ernaast en besprenkel met de sriracha dressing. Smakelijk eten!

Alu gobi
Veganistisch gerecht

Alu gobi

Details

Dit is een authentieke Indiase groentencurry van aardappel (alu of aloo) en bloemkool (gobi). De specerijen en kruiden - zoals mosterdzaad en kurkuma - die ik voor de curry gebruik, geven de specifieke Indiase smaak aan het gerecht. Erbij serveer ik dahl van rode linzen, kruidige komijnrijst, een stukje platbrood en een chutney van koriander. Naar goed Indiaas gebruik is dit gerecht bovendien veganistisch. Geniet ervan!

Ingrediënten

Basmatirijst, kardemom, kruidnagel, kaneel, rode linzen, mosterdzaad, zonnebloemolie, platbrood (tarwebloem), aardappel, bloemkool, nigella zaad, margarine, tomaat, witte ui, knoflook, koriander, kokos, citroen, bloem, gist, gember, garam masala (mosterdzaad, koriander, kurkuma, komijn, nigella, fenegriek, peper), komijn, rode en groene chili, peper & zout.

Opwarmen

Magnetron 8 minuten 750W

Voorkeur van Marleen

Verwarm de alu gobi, dahl en rijst afgedekt met het plasticfolie 3-4 minuten (1 persoon), tot 4-8 personen (2 of meer personen). Leg de laatste minuut het platbrood erbij. Serveer met de korianderchutney (koud).

Oven 30 minuten 200°C

Verwarm de alu gobi, dahl en rijst afgedekt met aluminiumfolie of een ovenbestendig bord 15-20 minuten (1 persoon), tot 20-30 personen (2 of meer personen). Leg de laatste 5 minuten het platbrood erbij. Serveer met de korianderchutney (koud).

Leuk om te weten

Deze frisse en lichtpittige chutney maak ik van verse fijngesneden koriander, groene chilipepertjes, fijngehakte gember, citroensap en klapper (kokosrasp).
Eendebout met pommes amandine
Luxegerecht

Eendebout met pommes amandine

Details

Deze gekonfijte eendebout is boterzacht en klassiek bereid met Franse gevogeltjejus. Lekker met de goudbruin gekleurde pommes amandine, een soort luxe aardappelkroket, maar dan rond en met een korstje van geschaafde amandelen. Erbij geef ik groene geblancheerde romanesco roosjes met geroosterde bloemkool én friszoete Berberis besjes, een perfecte smaakvriend bij de gekonfijte eend. Bon appetit!

Ingrediënten

Eendenbout, groene romanesco, bloemkool, barberry, ganzenvet, rozemarijn, peperkorrels, zout, laurier, kruidnagel, jeneverbes, zelfgemaakte kippenfond (selderij, kipkarkas (beter leven 2 sterren), ui, wortel, prei, kruidnagel, rozemarijn, tijm, jeneverbes, zwarte peper, laurier, foelie), aardappel, amandelschaafsel, bloem, gepasteuriseerd scharrelei, roomboter, mosterd, peper, zout.

Opwarmen

Oven 35 minuten 200°C

Voorkeur van Marleen

Haal de pommes amandine (aardappelbal) uit de schaal met het bakpapier en verwarm de groenten en de eend met jus beide afgedekt met aluminiumfolie of ovenbestendig bord 8 minuten (1 persoon) tot 20 minuten (2 of meer personen). Leg dan de aardappel op het bakpapier erbij en verwarm alles nog 12 minuten.

Magnetron 8 minuten 750W

Haal de pommes amandine (aardappelbal) uit de schaal met het bakpapier en verwarm de groenten en de eend met jus beide afgedek het afdekolie 3-4 minuten (1 persoon) tot 6-8 minuten (2 of meer personen). Verwarm de aardappel op het bakpapier 1-2 minuten (1 persoon) tot 3 minuten (2 of meer personen). Let op, het korstje wordt niet meer krokant in magnetron.

Moussaka
Vegetarische klassieker

Moussaka

Details

Moussaka is ook heel lekker zonder vlees! Deze versie maak ik uiteraard met veel geroosterde aubergine en verder courgette, zoete tomaat en gestoofde kruidige bruine linzen met feta. Erbovenop komt een licht gekruide bechamel met parmezaanse kaas. Erbij geef ik olijfjes in een krokant jasje, bijzonder!

Ingrediënten

Aubergine, courgette, tomaat, aardappel, bruine linzen, feta, witte ui, knoflook, groene olijven, piment, rozemarijn, tijm, nootmuskaat, parmezaanse kaas, melk, roomboter, bloem, panko, oregano, komijn, salie, laurier, zonnebloemolie, peper & zout.

Opwarmen

Oven 30 minuten 200°C

Voorkeur van Marleen

Verwarm de moussaka afgedekt met een ovenbestendig bord, of aluminiumfolie 15-20 minuten (1 persoon) tot 20-30 minuten (2 of meer personen). Serveer met de olijfjes (eventueel paar minuten op bord meeverwarmen in oven).

Magnetron 8 minuten 750W

Verwarm de moussaka afgedekt met het plasticfolie 4-5 minuten (1 persoon) tot 5-8 minuten (2 of meer personen). Serveer met de olijfjes.

Leuk om te weten

Het woord 'moussaka' betekent 'fris' in het Arabisch. Dit omdat in het Midden-Oosten moussaka ook vaak koud wordt gegeten.
Engelse broodpudding
Vegetarisch nagerecht

Engelse broodpudding

Details

Een klassieker: English bread and butter pudding, niet heel bekend in Nederland, maar zeker een aanrader!

Ingrediënten

Witbrood, room, melk, roomboter, gepasteuriseerd ei, vanille, suiker, kaneel, rozijnen, sherry, sinaasappel, nootmuskaat, abrikozenjam