Passende wijnen bij mijn kerstmenu

17 december 2020

Door: Marleen

Categorieën: Algemeen

   Reacties

Passende wijnen bij mijn kerstmenu

Omdat ik elk jaar leuke reacties krijg op het wijnadvies bij mijn kerstdiner, twijfelde ik geen moment toen onze nieuwe buurman Bolomey wijnimport bleek te zijn :-). Meteen heb ik David Bolomey gevraagd om de wijnsuggesties te verzorgen dit jaar. Gelukkig zei hij direct ja, want deze connaisseur en importeur van Franse wijnen weet heel goed waar hij het over heeft! Hij heeft 5 biologische wijnen uitgekozen en licht hieronder per gerecht zijn keuze toe.

Je kunt de wijnen online bestellen of ophalen bij de wijnopslag. Je vindt Bolomey Wijnimport aan de Gerard Schaepstraat 8 in Amsterdam. Omdat ze er niet altijd zijn is het handig om eerst even te mailen via info@bolomey.nl of bellen naar 020 422 3098.

Wijnsuggesties

Voorgerecht: 
Japanse rilette van makreel met furikake
Hervé Villemade Sauvignon 2019
https://www.bolomey.nl/herve-villemade-sauvignon-2019.html

Spannende sauvignon die meer is dan een sauvignon alleen. Energieke natuurwijn die voor de gelegenheid ontspannen in het glas ligt. Uitdagend en loepzuiver, en drinkt gevaarlijk makkelijk. Het kan zijn er nog eens bijgeschonken wordt. U bent gewaarschuwd ;-)

Japanse tartaar van rode biet met zeewier
Clos Saint Fiacre Orléans blanc 2019 (niet gecertificeerd biologisch)
https://www.bolomey.nl/clos-saint-fiacre-orleans-blanc-2019.html

Typisch wit dat je vooral in de Parijse bistro’s vindt. Maar ook de kritische kaartenmakers alhier weten de wijn te vinden. Hij doet denken aan een volfrisse Chablis, maar dan een bij uitstek vrolijk exemplaar. Gaat heerlijk aan de zwier met de zeewier, en met de rode biet.

Hoofdgerecht:
Hertenstoof en bitterbal van fazant
Château le Gardera rouge 2019
https://www.bolomey.nl/chateau-le-gardera-2017.html

Gardera werd niet voor niets in NRC genoemd als een van de 100 beste wijnen van 2020. Het blijft dan ook wonderlijk dat zo’n betaalbare én biologische Bordeaux zoveel plezier geeft. Samen met de hertenstoof wordt het helemaal een feest, let maar op.

Wilde paddenstoelenstoof met bitterbal van aubergine & harissa
Domaine Benastra La Petite Soeur 2019
https://www.bolomey.nl/domaine-benastra-la-petite-soeur-2019.html

“Zeldzaam lekker. In essentie stoer en boers, met bourgogne-achtige finesse en verfijning, en een afdronk met meer grandeur dan mijn komaf,” aldus Nicolaas Klei over de 2017. Joseph Paillé – afkomstig uit de Loire – streeft naar levendigheid, en drinkbaarheid. Zuidelijke weelde, maar zonder zwaarte. En très naturel. Tip: zorg voor een tweede fles :-)

Nagerecht: 
Cranberry cheesecake met witte chocolade en kastanje
Hervé Villemade What's Up Rosé 2019
https://www.bolomey.nl/herve-villemade-what-s-up-rose-2019.html

What’s up? Not much. Alleen dat we het diner in lichtheid en vrolijkheid afsluiten met een opwekkende prikrosé uit de Loire. Eentje die danst met de cranberry’s. Een niemendalletje? Pas op, dit is van de hand van groot wijnmaaktalent Hervé Villemade. Nippend richting de koffie kan altijd nog. Dit is er een die de feestvreugde vergroot.

Door: Marleen

Categorieën: Algemeen

Reacties