Tips voor restjes van het kerstdiner

26 december 2020

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

   Reacties

Tips voor restjes van het kerstdiner

Kerst is bijna weer voorbij en vaak heb je dan wat eten over. Zonde om weg te gooien, dus hierbij een aantal suggesties om hier wat lekkers van te maken!

Leftovers_kerstAls je mijn kerstmenu hebt besteld en je hebt wat van de hertenstoof of de paddenstoelenstoof over, dan kun je hier makkelijk pasteitjes van maken. Koop een pakje bladerdeeg uit de vriezer in de supermarkt en laat afhankelijk van hoeveel stoof je over hebt een paar plakken ontdooien. Lepel per bladerdeegvel ongeveer 5 eetlepels van de stoof op het bladerdeeg en vouw diagonaal dicht zodat je een driehoek krijgt. Druk de randjes goed aan en bestrijk de bovenkant licht met wat losgeklopt ei. Bak ongeveer 25 minuten af in een voorverwarmde oven van 180 graden tot je pasteitjes mooi goudbruin van kleur zijn.

Heb je zelf een traditioneel kerstmenu gemaakt met kalkoen of ander vlees en heb je ook wat brood, groenten en saus over? Hier kun je de volgende dag een lekkere sandwich van maken. Bak het brood af in de oven zodat het weer knapperig wordt. Bak je overgebleven vlees in een koekenpan met een klein beetje olie weer warm en knapperig. Warm ook je groenten op door ze bijvoorbeeld kort te roerbakken in een andere pan, of haal je mooiste blaadjes sla/tomaat/komkommer uit de koelkast. Smeer wat overgebleven saus of mayonaise op je brood. Leg hier de warme groenten/sla en vlees op, pimp met een zuurtje (atjar, piccalilly, augurkje) en je hebt een heerlijke lunch :-)

Mocht je veel koekjes over hebben, dan zou je een taart kunnen maken met een koekjesbodem, bijvoorbeeld een cheesecake. Hiervoor heb je 250 gram koekjes nodig die je fijn maalt in een keukenmachine. Dit meng je met 100 gram gesmolten roomboter. Dit mengsel druk je plat op de bodem van een taartvorm van 24 centimeter. Vervolgens klop je 375 ml slagroom, 350 gram mon chou en 110 gram kristalsuiker samen in een grote kom. Verdeel dit mengsel over de koekjesbodem en laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.

Heb je ijs over? Hier kun je een speciale koffie mee maken. Doe een bolletje ijs in een mooi koffieglas en schenk hier je koffie over. Kruimel er vervolgens wat van je overgebleven koekjes boven. Ook kun je hier een lekker likeurtje aan toevoegen mocht je nog in de feeststemming zijn :-)

Smakelijk!

 

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

Reacties