Sinterklaas taaitaai

20 november 2020

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

   Reacties

Sinterklaas taaitaai

Sinterklaas is in het land, dus tijd voor taaitaai! Leuk om samen met je kinderen op een druilerige dag te maken en je huis gaat er superlekker van ruiken ;)

Ingrediënten voor ongeveer 40-50 stukjes:
125 gram honingTaaitaai
125 gram keukenstroop
2 eetlepel water
125 gram tarwebloem
125 gram roggemeel (te koop bij AH van het merk SMAAK of bij Ekoplaza van Luna e Terra)
2 theelepel bakingsoda (zuiveringszout, dit is o.a. te koop bij de apotheek)
1 volle theelepel gemalen anijszaad
1 theelepel kaneelpoeder
halve theelepel gemberpoeder
mespuntje nootmuskaatpoeder
1 ei (kan ook zonder, dan is de taaitaai 100% plantaardig).

Bereiding:
Verwarm de honing met de keukenstroop en water in een pannetje, roer door en zo gauw het gaat koken zet je het vuur uit. Laat afkoelen tot lauwwarm.
Zeef de roggemeel, tarwebloem en bakingsoda in een ruime kom en meng met elkaar samen met de droge specerijen.
Voeg het honingmengsel toe en kneed kort tot een stevig deeg.
Splits het ei en klop het eigeel los in een kommetje met een theelepel water (geen zin om te splitsen, of gaat het eigeel stuk? Geen probleem, je kan ook het hele ei loskloppen). Verwarm de oven voor op 200 graden en zet alvast een bakblik klaar met bakpapier erop.
Maak je aanrecht schoon en bestrooi met wat bloem.
Verdeel het deeg in 4 stukken en rol daar lange staven van met een doorsnede van 1,5 cm.
Bestrijk de staven aan de bovenkant met wat losgeklopt ei(geel), niet teveel, het moet er niet vanaf druipen. Steek nu stukjes van de staaf af van 2 cm breed. Dit doe je met een mes, dunne spatel of pizzasnijder.
Met kinderen is het ook leuk om het deeg met een roller plat te rollen, het te bestrijken met eigeel en er vervolgens figuurtjes uit te steken. Let wel op dat de doorsnede ook hier 1,5 cm is, anders kan de taaitaai droog worden in de oven.
Leg de stukjes of figuurtjes met het ei naar boven op het bakpapier. Zorg dat je ook een taaitaai op elke hoek van het bakpapier legt, zodat het bakpapier niet opwaait tijdens het afbakken.
Bak de taaitaai af gedurende 7 minuten en laat afkoelen buiten de oven.
Het lekkerste is om ze een dagje te bewaren, voordat je eraan begint, maar dat is mij nog nooit gelukt ;)
In een afgesloten trommel blijven ze zeker een week lang goed.

Geniet ervan!

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

Reacties