Speltsalade met geroosterde groenten

17 april 2020

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

   Reacties

Gezonde speltsalade met geroosterde groenten

Voor 4 personen

Deze gezonde speltsalade boordevol geroosterde groenten en met frisse honing-mosterddressing is heerlijk als lunch, maar ook perfect als avondmaaltijd met bijvoorbeeld een stukje gegrilde kip of vis of gebakken tofu/tempeh. De speltkorrels geven de salade een stevige bite en maken er een gezonde en volwaardige maaltijd van. Je kunt eindeloos variëren met groenten en kruiden of restjes opmaken die je in je koelkast hebt liggen. Ideaal :-)

speltsalade

Ingredienten:
300 gram spelt
300 gram pompoen schoongemaakt en in blokjes van 2 cm
4 stuks bospeen schoongemaakt en in stukjes van 2 cm
200 gram zoete tomaatjes, gehalveerd
1 venkel gewassen en gesneden in parten
50 gram spinazieblad
30 gram rucola
60 gram hazelnoten zonder vlies
1 grote bos peterselie, fijn gesneden
Zonnebloemolie
Peper en zout

Dressing
Klop door elkaar:
1 afgestreken eetlepel mosterd grof
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel vloeibare honing
1 eetlepel witte wijn azijn
Snufje zout

Bereiding:
Kook de spelt volgens de bereiding, giet af en laat afkoelen.
Kook de bospeentjes beetgaar en zet apart.
Rooster de pompoen en de venkel met een klein beetje zonnebloemolie op 180 graden 20-25 minuten, tot goudbruin en zacht en laat afkoelen.
Rooster de hazelnoten op 160 graden 10 minuten of bak ze zachtjes in een droge pan, totdat ze gaan geuren en beetje kleur krijgen. Laat wat afkoelen en doe ze in een schone theedoek, leg op het aanrecht en duw met achterkant van een pan op de theedoek zodat de hazelnoten breken. Let op dat je er geen gruis van maakt :-)
Meng de afgekoelde spelt met de tomaatjes, de afgekoelde pompoen en venkel en tos de gesneden peterselie, de blaadjes spinazie en rucola en de gebroken hazelnoten er doorheen.

Serveer met de dressing apart of meng die vlak voor serveren door de salade heen.

Eet smakelijk!

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

Reacties