Skip to content

Blog

Over pekelen en konfijten

Regelmatig pekel en konfijt ik vlees. Bijvoorbeeld het duo van fazant van komende vrijdag. Hieronder leg ik je uit wat dat is en hoe je dat bijvoorbeeld met kerst ook zelf kunt doen.

 

Pekelen en konfijten zijn eeuwenoude manieren om vlees, vis groenten en zelfs fruit te conserveren. Vroeger toen er nog geen koelkasten en vriezers waren werden producten op deze manier langer houdbaar gemaakt. Pekelen is het marineren in een zout-water bad. Door vlees te pekelen wordt het malser en krijg je een intensere smaak. Ham en spek worden bijvoorbeeld gepekeld. Konfijten is het op lage temperatuur garen van producten in vet of suiker. Denk aan gekonfijte eendenbout of gekonfijte sinaasappelschil.

konfijten

De fazant voor vrijdag pekel en konfijt ik zelf. Op woensdag begin ik met het pekelen. Vrijdagochtend spoel ik de fazantenbout vervolgens af en zet deze onder in ganzenvet met wat kruiden zoals laurier en tijm om meer smaak toe te voegen. Ik konfijt daarna de fazant twee uur in de oven op lage temperatuur (90 °C). Zo wordt het vlees mals en krijgt het veel smaak. Het vlees bak ik hierna niet meer zodat als je de fazant opwarmt in de oven je dat zelf doet. Hierdoor krijgt het vlees een lekker knapperig korstje.

 

Wil je zelf vlees konfijten dan hieronder mijn recept voor 6 personen

 

  • 6 fazantenbouten (kip, konijn, eend en parelhoen zijn ook geschikt)

  • 60 gram zout

  • 1,5 liter water

  • 1,5 liter ganzenvet  (je kunt ook eendenvet gebruiken)

  • 1 laurierblad

  • 5 takjes tijm

  • 2 takjes rozemarijn

 

Doe 0,1 liter water samen met het zout in een pannetje en verwarm langzaam tot het zout is opgelost. Voeg dit water toe aan de rest van het water. Leg de bouten in een diepe ovenschaal of kom en giet hier het water overheen. Laat een of twee dagen in de koelkast staan.

Hierna haal je het vlees uit het zoute water, spoel af onder de kraan en dep droog met keukenpapier.

Smelt ondertussen het vet in een diepe pan op laag vuur tot het gesmolten is. Plaats de bouten in een diepe ovenschaal en giet voorzichtig het hete vet erover. De bouten moeten helemaal onder staan. Doe nu je kruiden ook in het vet en plaats in een voorverwarmde oven van 90 graden. Konfijt het vlees voor ongeveer twee tot vier uur of tot het vlees makkelijk van het bot loskomt. Je kunt het vlees nu nog bakken in een koekenpan op de velkant zodat deze knapperig wordt.

 

Door: Marleen

Categorie├źn: Keuken geheimen