Skip to content

Blog

Ouderwetse erwtensoep

Ouderwetse erwtensoep

Heerlijk als avondmaaltijd, of na een flinke wandeling door de kou buiten. Een goed bord snert gaat er eigenlijk altijd wel in ;)
Dit recept vraagt vooral wat tijd en verder is het niet ingewikkeld! Je kan deze erwtensoep prima invriezen, dus maak meteen een flinke pan en je kan even vooruit.

Ingrediënten voor ruim 2 liter soep:Erwtensoep
220 gram groene spliterwten
250 gram spekblokjes
1 ui
1 kleine winterwortel
1 prei
2 teentjes knoflook
1 middelgrote aardappel
1/3 knolselderij
Bosje bladselderij of lavas
1 rookworst van 250 gram
Zwarte peper uit de molen
Plantaardige olie

Bereiding:
Breng in een pan 1 liter water aan de kook en kook de spliterwten gaar en zacht.
Intussen: pel en snijd de ui en de knoflookteentjes fijn, was en snijd de prei fijn, schil de aardappel, de knolselderij en de wortel en snijd in blokjes van 1 cm.
Bak in een ruime pan de spekblokjes aan in een halve eetlepel olie. Als ze een beetje gekleurd zijn, voeg je de ui, knoflook, wortel, aardappel, prei en knolselderij toe. Laat lekker zweten (zachtjes stoven) met de deksel los erop, totdat alle groenten net gaar zijn, check daarbij vooral de aardappel en de wortel.
Snijd intussen de de rookworst in dunne plakjes en snijd de bladselderij of lavas fijn.
Voeg de gekookte spliterwten met vocht toe aan de gegaarde groenten en breng alles weer aan de kook. Meng goed door, voeg eventueel nog een klein beetje water toe als de soep te dik is. Zet het vuur uit, voeg de rookworst en de lavas/bladselderij toe en breng op smaak met zwarte peper.

Geniet ervan!

Tip: Deze erwtensoep smaakt heerlijk bij roggebrood, belegd met katenspek en mosterd, mmm!

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen