Hasselback recept

3 juli 2020

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

Hasselback recept

Met de Hasselback methode maak je met aardappels, bieten of zoete aardappels betoverende plaatjes op je bord! Ideaal om tijdens een dineetje thuis je tafelgenoten onder de indruk te laten zijn van jouw kookkunsten :-)

Het klassieke, van oorsprong Zweedse, recept van Hasselbackaardappels beschrijft dat de aardappel tot ongeveer halverwege in dunne plakken wordt gesneden, dan bestreken wordt met gesmolten boter, paneermeel en amandelschaafsel om daarna in de oven goudbruin te garen. 

Ik heb een iets eenvoudigere variant, toe te passen op gewone aardappelen, zoete aardappelen of bietjes. 

 

Hesselback aardappel

Ingredienten: 

1 kg aardappel, zoete aardappel of kleine rode bietjes

2 knoflooktenen

3 takjes verse tijm

Olijfolie

Zout

Zwarte peper uit de molen

 

Verder nodig:

2 houten pollepels

Scherp mes

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Boen de groenten (ik noem het vanaf nu aardappel, maar kan ook zoete aardappel of bietje zijn), zodat de schil schoon is. Leg een aardappel op een snijplank, leg aan beide zijden de steel van een pollepel er tegenaan en snijd met een scherp mes de aardappel in dunne plakjes, waarbij het mes niet helemaal naar beneden kan vanwege de pollepels. Hierdoor blijft de onderkant van de aardappel aan elkaar. 

Pel de knoflookteentjes en snijd in stukjes, rits de tijmblaadjes van de takjes en doe dit samen met een 4 eetlepels olijfolie en een theelepel zout in een hoge maatbeker. Staaf de olie glad.

Doe de aardappelen in een oventray, trek de aardappelplakjes een klein uit elkaar en besprenkel royaal met de kruidenolie. Zet voor 30 minuten in de oven. Prik dan met een mesje in het onderste deel van een aardappel, als je er makkelijk doorheen komt, zijn ze gaar.

 

Lekker als side dish bij de BBQ, of als vervanger van een gewone aardappel. 

 

Tip:

Bietjes kan je ook lekker koud eten samen met een fris sausje. Laat ze als ze klaar zijn afkoelen en maak intussen de yoghurtsaus door onderstaande te mengen:

3 eetlepels volle yoghurt of creme fraiche

Klein bosje bieslook fijngesneden

Halve theelepel mierikswortel (vers of uit een potje)

Snufje zout en peper uit de molen.

Voor een mooi plaatje op je bord: Donkerpaars geroosterde hasselback bietje besprenkeld met dit witte sausje en met kleingesneden groene bieslook.

 

Eet smakelijk!


Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen