Skip to content

Blog

Cake salé

Franse cake salé

Cake salé is een hartige cake uit Frankrijk. Het is een mooi bijgerecht om je maaltijd mee aan af te maken, zoals bij mijn gevulde paprika met tabouleh (foto). Je kan er eindeloos mee variëren, met of zonder kaas, stukjes spek of gerookte kip, verschillende soorten groenten en specerijen. Ideaal om restjes op te maken! Hieronder geef ik een vegetarisch recept met geroosterde biet en zwarte olijfjes.

cake_sale


Voor 20 stukjes cake

Ingredienten:
Een halve venkel fijngesneden
1 rode of gele biet, geschild en fijngesneden (rode biet geeft een mooie kleur aan de cake, maar gele biet kan ook goed en maakt je snijplank niet zo vies ;))
Gewicht van deze 2 groenten na het snijden moet samen rond de 450 gram zijn, dan zit je goed
4 eieren
5 eetlepels goede olijfolie
320 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
2 theelepels zout
80 gram zwarte olijven (ik gebruik graag taggiasche), uitgelekt en grofgehakt
65 gram Parmezaanse kaas
Zonnebloemolie

Bereiding:
Bak gedurende 5 minuten in een klein beetje zonnebloemolie in een ruime pan de biet en venkel op matig vuur aan, doe de deksel erop en laat 15 minuten stoven. Laat wat afkoelen.

Meng dan in een ruime kom met een keukenmixer de eieren met de olijfolie. Voeg dan terwijl je de mixer aan laat in fases het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder en zout toe en mix totdat het een dikke stevige massa wordt.
Schep dan de afgekoelde venkel en biet door het beslag, samen met de parmezaan en de olijfjes.
Stort het mengsel in een ruim bakblik (van 24 bij 15 cm of groter) ingesmeerd met wat zonnebloemolie.
Bak de cake af in een voorverwarmde oven op 180 graden, gedurende 20 minuten. Check met een prikker of die er droog uitkomt, of check met een voedselthermometer of de kern warmer dan 75 graden is, dan is de cake gaar.

Lekker met een maaltijdsalade en frisse dressing en/of met een flinke portie geroosterde groenten en gegrilde kip. Ook heerlijk als borrelhapje bij een glaasje wijn ;)

Eet smakelijk!

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen