De ultieme basis voor Indiase rode curry

13 november 2020

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

   Reacties

Recept voor ultieme Indiase rode currysaus

Een goede Indiase currysaus geeft de juiste boost aan je Indiase gerecht. Maar zo’n currysaus zelf maken is vaak erg tijdrovend. Ik heb een super gezonde saus ontwikkeld die relatief eenvoudig is om te maken en perfect past bij rijst, een gekookt eitje, stukjes tofu, gehaktballetjes, gebakken kip of vis en welke groenten je maar lekker vindt. Zo tover je jouw maaltijd om tot een echte Indian dish!
Deze saus kan je ook goed invriezen, maak in een keer een flinke hoeveelheid, dan kan je even vooruit! Onderstaand recept maakt 800-900 ml, hanteer 120-150 ml per persoon per maaltijd.

Ingredienten:Indiase currysaus
1 flinke ui
5 knoflookteentjes
3 theelepels geel of zwart mosterdzaad
3 theelepels komijnzaad
50 gram gember (ongeveer 2 flinke duimen)
1 rode peper
1 theelepel kurkuma
800 gram tomatenblokjes uit blik
1 eetlepel witte suiker
Anderhalve eetlepel witte wijnazijn
2 theelepels zout
Plantaardige olie
Staafmixer

Bereiding:
Pel de ui en snijd fijn. Gebruik een braadpan of andere pan die diep is en verwarm daar 2 eetlepels olie in. De diepe pan heb je nodig omdat je straks de saus gaat staven.
Bak de uien aan tot lichtbruin (10-15 minuten). Pel intussen de knoflook en snijd fijn, schil de gember en snijd in dunne plakjes. Snijd de rode peper in dunne plakjes. Als je niet van pittig houdt, haal dan de zaadjes en zaadlijst eruit. Voeg de knoflook, gember, rode peper, mosterdzaad en komijnzaad toe. Laat zeker nog 10 minuten lekker bakken op matig vuur, zodat alles zijn smaak afgeeft. Voeg dan de kurkuma toe en roer even door. Voeg de tomaat, suiker, witte wijnazijn en zout toe en breng aan de kook. Laat 20 minuten zacht doorkoken zonder deksel, roer af en toe door. Hierdoor verdampt er vocht en kookt de saus wat in. Staaf dan de saus glad en proef. Voeg zo nodig zout, peper, suiker of witte wijn azijn toe, wat je lekker vindt.

En klaar is de basis voor jouw Indiase curry!

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

Reacties