Skip to content

Blog

Appelchutney

Kruidige appelchutney

Een huisgemaakte chutney kan een gerecht helemaal afmaken. Het is een mooi bijgerecht dat lekker is op (rogge)brood met oude kaas, bij rauwkost borrelhapjes, bij gestoofde visgerechten of hartige taarten. Hieronder vind je het appelchutney recept dat ik onder andere gebruik bij mijn krokante pastei van kaas en appel.

Appelchutney

Recept voor ongeveer 750 gram appelchutney

Ingrediënten:
1/2 kg stevige zoete appel
2 cm verse gember
400 gr tomatenblokjes in blik
60 ml rode wijnazijn
30 gr rozijnen
1/2 middelgrote ui
2 kleine teentjes knoflook
1 theelepel mosterdzaad
1 theelepel kerriepoeder
50 gr donkere basterdsuiker
Snufje chilipoeder
Snufje gemalen piment
Snufje zout
Zonnebloemolie

Bereiding:
1. Snipper de ui heel fijn en hak de knoflook fijn.
2. Bak de ui, knoflook, mosterdzaad, kerriepoeder, chilipoeder en piment in zonnebloemolie tot het uitje glazig is.
3. Schil de appels en snijd in kleine blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm en snijd de verse gember fijn.
4. Voeg de blokjes appel, gember, basterdsuiker, tomatenblokjes, rozijnen, rode wijnazijn en een snufje zout toe aan het uien mengsel.
5. Laat zachtjes pruttelen totdat de appel helemaal zacht is. Roer regelmatig over de bodem, zodat het niet aanbakt.
6. Als de chutney te dik wordt, kan je er een paar eetlepels water aan toevoegen.
7. Je kunt de chutney met een staafmixer kort staven zodat de chutney wat minder grof is, of je kunt hem laten zoals het is.
8. Laat afkoelen en proef dan pas hoe het resultaat is. Misschien nog iets van zuur (azijn), zoet (basterdsuiker), scherpte (chilipeper) of beetje kerrie of zout erbij, dat is aan jou!
9. Doe de afgekoelde chutney in een schone pot met deksel of schone bak, sluit goed af en bewaar in de koelkast. Zeker 2 weken houdbaar (wel steeds een schone lepel gebruiken!).

Eet smakelijk!

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen