Het laatste nieuws en meer...

Tomaat-basilicumsoep

28 augustus 2020

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

Een goed bereide tomatensoep is niet te versmaden! Ideaal als lunch, als avondmaaltijd met een stevig stuk brood, of om je kind voor te zetten als die niks anders wil eten :) Deze maand komen er nog volop tomaten van de Hollandse bodem, lekker zoet en vol smaak. Je kan ook prima overrijpe tomaten gebruiken voor deze soep, dus dan hoef je die niet weg te gooien!

Frisse munt-chutney

21 augustus 2020

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

   Reacties

Frisse munt-chutney

Ik ben fan van Indiaas eten en deze frisse, pittige en knalgroene chutney past goed bij de warme smaken van deze kleurrijke keuken. Het maakt niet alleen je curry af, maar kan ook heel goed gebruikt worden om je soep aan te kleden!

Ingredienten:Munt-chutney
120 gram verse munt 
1 groen rawitt pepertje
35 gram verse gember
1 teen knoflook
1 citroen
2 eetlepel kokos gemalen
1 theelepel zonnebloemolie
Zout

Bereiding:
Pluk de blaadjes van de takjes. Snijd het pepertje in stukjes. Schil de gember en snijd in plakjes. Pel de knoflook en snijd in een paar stukjes. Pers de citroen uit voor het sap.
Doe alles in een blender of keukenmachine en voeg 3 eetlepels water en een snufje zout toe. Blender de chutney tot een smeuïge en gladde massa. Voeg nog een beetje water toe als het te dik blijft. Proef en voeg eventueel nog citroensap, zout of zwarte peper toe als je het wat zuurder, zouter of scherper wil.
Deze chutney blijft minimaal 5 dagen goed in de koelkast in een schoon potje.

Smakelijk!

 

Zomerse gazpacho

14 augustus 2020

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

   Reacties

Heerlijk fris en hartig, volledig plantaardig (veganistisch) en supergezond is deze koud geserveerde Spaanse soep. Hieronder deel ik mijn recept.

Wortelhummus

7 augustus 2020

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

   Reacties

Wortelhummus smaakt goed bij platbrood, een salade, op een broodje met geroosterde groenten of als dip voor rauwe stukjes groenten.

Rijke taboulehsalade

31 juli 2020

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

   Reacties

Deze rijk gevulde taboulehsalade is een mooi bijgerecht voor een BBQ Arabische stijl. Het is bijvoorbeeld lekker bij gekruide kipspiesjes, gegrilde feta, köfte of gegrilde sardientjes.

Arabische linzensoep (vegan)

24 juli 2020

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

   Reacties

Ik haal veel inspiratie uit de Arabische keuken. Deze linzensoep maak ik met het Libanees 7- kruidenmengsel uit het kookboek “de Souk”. Een souk is een Arabische markt, voor deze kruiden moet je misschien ook de markt op ;)

Hangop met verse rabarber

17 juli 2020

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

Het is weer het seizoen van de rabarber. Dit frisse zomerse toetje is lekker gezond omdat je appel gebruikt om de rabarber zoet te maken in plaats van suiker.

Romige vegan mayonnaise en pure ketchup

10 juli 2020

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

Soms gaat er niets boven een lekker patatje met mayo en ketchup. Hieronder staat mijn recept voor vegan mayonaise en ketchup. De mayo maak ik met soja, dat geeft een heerlijk romige en rijke smaak. En mijn ketchup bevat een stuk minder suiker dan uit de supermarkt. Als je deze mayo en ketchup wat langer wilt bewaren, zet ze dan in de koelkast in een schoon potje.

Hasselback recept

3 juli 2020

Door: Marleen

Categorieën: Keuken geheimen

Hasselback recept

Met de Hasselback methode maak je met aardappels, bieten of zoete aardappels betoverende plaatjes op je bord! Ideaal om tijdens een dineetje thuis je tafelgenoten onder de indruk te laten zijn van jouw kookkunsten :-)

Het klassieke, van oorsprong Zweedse, recept van Hasselbackaardappels beschrijft dat de aardappel tot ongeveer halverwege in dunne plakken wordt gesneden, dan bestreken wordt met gesmolten boter, paneermeel en amandelschaafsel om daarna in de oven goudbruin te garen. 

Ik heb een iets eenvoudigere variant, toe te passen op gewone aardappelen, zoete aardappelen of bietjes. 

 

Hesselback aardappel

Ingredienten: 

1 kg aardappel, zoete aardappel of kleine rode bietjes

2 knoflooktenen

3 takjes verse tijm

Olijfolie

Zout

Zwarte peper uit de molen

 

Verder nodig:

2 houten pollepels

Scherp mes

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Boen de groenten (ik noem het vanaf nu aardappel, maar kan ook zoete aardappel of bietje zijn), zodat de schil schoon is. Leg een aardappel op een snijplank, leg aan beide zijden de steel van een pollepel er tegenaan en snijd met een scherp mes de aardappel in dunne plakjes, waarbij het mes niet helemaal naar beneden kan vanwege de pollepels. Hierdoor blijft de onderkant van de aardappel aan elkaar. 

Pel de knoflookteentjes en snijd in stukjes, rits de tijmblaadjes van de takjes en doe dit samen met een 4 eetlepels olijfolie en een theelepel zout in een hoge maatbeker. Staaf de olie glad.

Doe de aardappelen in een oventray, trek de aardappelplakjes een klein uit elkaar en besprenkel royaal met de kruidenolie. Zet voor 30 minuten in de oven. Prik dan met een mesje in het onderste deel van een aardappel, als je er makkelijk doorheen komt, zijn ze gaar.

 

Lekker als side dish bij de BBQ, of als vervanger van een gewone aardappel. 

 

Tip:

Bietjes kan je ook lekker koud eten samen met een fris sausje. Laat ze als ze klaar zijn afkoelen en maak intussen de yoghurtsaus door onderstaande te mengen:

3 eetlepels volle yoghurt of creme fraiche

Klein bosje bieslook fijngesneden

Halve theelepel mierikswortel (vers of uit een potje)

Snufje zout en peper uit de molen.

Voor een mooi plaatje op je bord: Donkerpaars geroosterde hasselback bietje besprenkeld met dit witte sausje en met kleingesneden groene bieslook.

 

Eet smakelijk!






Mijn recept voor basilicum-cashew pesto

26 juni 2020

Door: Marleen

Categorieën: Algemeen

   Reacties

Lijkt het je leuk om zelf een keer pesto te maken? Hieronder vind je mijn recept. Ik maak vaak pesto met cashewnoten, deze zijn iets minder vet dan pijnboompitten en bevatten meer vezels.

Items 21 tot 30 van 114

per pagina
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 12