MarleenKookt is open. Dit zijn onze maatregelen ivm het corona virus »
Aubergine tarte tatin
Vegetarisch gerecht

Aubergine tarte tatin

Details

Terug van weggeweest is dit mooie vegetarisch taartje van aubergine en pijnboompitten, op de kop gebakken in de oven, zodat de bodem (wat dus eerst de bovenkant was!) krokant is. De aubergine is heerlijk zacht en smaakt goed met de gekarameliseerde rode ui, feta en ovengeroosterde tomaatjes. Met een frisse salade.

Ingrediënten

Aubergine, diverse slasoorten, knolselderij, cherry tomaat, quinoa, pompoenpitten, sperzieboon, doperwt, spinazie, rode ui, verse salie, bladerdeeg (bloem, plantaardig vet, zout, water), pijnboompitten, feta, rozijn, kristalsuiker, witte wijnazijn, zwarte peper, dressing (zonnebloemolie, gepasteuriseerd eigeel, mosterd, azijn, tabasco, kerrie, groentebouillon, zout), zonnebloemolie, peper&zout

Opwarmen

Oven 15 minuten 200°C

Voorkeur van Marleen

Verwarm de tarte tatin op het bakpapier 15 tot 20 minuten. Serveer met de salade (koud) en dressing.

Magnetron 2 minuten 750W

Verwarm de tarte tatin op het bakpapier 2 minuten, let op het bladerdeeg blijft niet krokant in magnetron. Serveer met de salade (koud) en dressing.

Leuk om te weten

De rode ui stoof ik lange tijd met verse salie en rozijnen, zo karameliseert de ui en wordt zoetig van smaak.

Deze dag kook ik ook...

Pastaschelpen met rijke vleessaus
Vleesgerecht

Pastaschelpen met rijke vleessaus

Details

Dit is pasta zoals de Italianen het eten. Beetgare conchiglioni (grote pastaschelpen) gevuld met zacht gestoofd rundvlees, dat we op smaak brengen met salsa vierge (goede olijfolie gemengd met o.a. fijngehakte kappertjes, ansjovis, tomaat en basilicum). De mozzarella smelt over de pasta heen tijdens het opwarmen. Erbij krijg je een frisse tomatensalade met verse groenten en frisse pestodressing.

Ingrediënten

Rundersukade en -gehakt (beter leven 2 sterren), conchiglioni pasta (bloem), courgette, venkel, wortel, bleekselderij, tomaat, rode paprika, spinazie, witte ui, rode ui, knoflook, mozzarella, Parmezaanse kaas, ansjovis, kappertjes, Taggiasche olijven, basilicum, witte wijnazijn, huisgemaakte kippenfond (bevat selderij), extra vergine olijfolie, zonnebloemolie, peper & zout.

Opwarmen

Oven 30 minuten 200°C

Voorkeur van Marleen

Verwarm de pasta afgedekt met een ovenbestendig bord, of aluminiumfolie 15-20 min (1 persoon) tot 20-30 min (2 of meer personen). Serveer met de salade (koud).

Magnetron 6 minuten 750W

Verwarm de pasta afgedekt met het plasticfolie 3-4 min (1 persoon) tot 4-6 min (2 of meer personen). Serveer met de salade (koud).

Leuk om te weten

Dit gerecht zit boordevol groenten, zowel in de saus als de salade zelf.
Coq au vin
Klassieker

Coq au vin

Details

Er zijn veel varianten van dit klassieke Franse gerecht. Ik heb gekozen voor deze klassieke versie met champignons, zilveruitjes en rookspek. Het belangrijkste is veel geduld, zodat de kip heerlijk zacht wordt en alle smaken in elkaar trekken. Met gestoomde krieltjes, frisse salade en Franse dressing.

Glutenvrij Ingrediënten

Kippenbout (beter leven 2 sterren), spekblokjes, krieltjes, champignons, wortel, bleekselderij, witte ui, zilverui, knoflook, diverse slasoorten, radijs, rode wijn, rozemarijn, tijm, peterselie, tijm, zelfgemaakte kippenfond (witte ui, bleekselderij, prei, wortel, knolselderij, foelie, laurier, peperkorrel, scharrelkip), aardappelzetmeel, Franse dressing (zonnebloemolie, mosterd, witte wijnazijn, peper, zout, worcestersaus glutenvrij, tabasco, gepasteuriseerd eigeel, kerrie), peper & zout.
  • Glutenvrij

Opwarmen

Oven 35 minuten 200°C

Voorkeur van Marleen

Verwarm de coq au vin afgedekt met een ovenbestendig bord, of aluminiumfolie 20 minuten (1 persoon), tot 35 minuten (2 of meer personen). Serveer met de salade en dressing.

Magnetron 6 minuten 750W

Verwarm coq au vin afgedekt met het plasticfolie 4 minuten (1 persoon) tot 4-8 minuten (2 of meer personen). Serveer met de salade en dressing.

Leuk om te weten

De krieltjes stoom ik in de schil, zo behouden ze hun vitaminen en alle vezels.
  • Glutenvrij
Zomerstampje met kaasballetjes
Vegetarisch kindergerecht

Zomerstampje met kaasballetjes

Details

Een zomers stamppotje boordevol groene groenten, lekker mild van smaak, ideaal voor jong en oud! Ik stoof ui totdat het helemaal zacht is en stamp dit samen met kruimige aardappel en wat gestoomde groene groenten tot een smeuïg geheel.

Ingrediënten

Aardappel, broccoli, andijvie, spinazie, doperwt, bleekselderij, wortel, witte ui, belegen kaas, crème fraiche, gepasteuriseerde scharrelei, cranberry, glutenvrije sojasaus, rode wijnazijn, mosterd, melk, tomatenpuree, bloem, roomboter, panko (tarwe, plantaardige olie, suiker, zout, gist), zonnebloemolie, mosterd, zelfgemaakte mayonaise (zonnebloemolie, witte wijnazijn, mosterd, zout, gepasteuriseerd eigeel), citroen, suiker, peper, zout.

Opwarmen

Oven 30 minuten 200°C

Voorkeur van Marleen

Verwarm de stamppot afgedekt met een ovenbestendig bord, of aluminiumfolie 5 minuten (1 persoon), tot 10 minuten (2 of meer personen). Leg de laatste 12 minuten het kroketje erbij op het bakpapier. Serveer met de frisse chutney.

Magnetron 7 minuten 750W

Verwarm de stamppot afgedekt met het plasticfolie 3-4 minuten (1 persoon), tot 4-7 minuten (2 of meer personen). Verwarm het kroketje op het bakpapier 30 seconden, let op deze wordt niet meer knapperig. Serveer met de frisse chutney.

Leuk om te weten

De stamppot maak ik met een flinke hoeveelheid verschillende soorten groene groenten die ik klein snijd en kort stoom.
Franse vissoep
Voorgerecht

Franse vissoep

Details

Een pure soep vol smaak, gemaakt van verse kabeljauw en zalm, verse groenten en afgemaakt met een klein beetje room, verse kruiden en noilly prat. 500 ml, voldoende voor 2 borden.

Ingrediënten

Diverse soorten vis (bv. zalm, kabeljauw, heek, ansjovis), garnaal, witte ui, wortel, bleekselderij, knolselderij, aardappel, prei, biologische groentebouillon, koksroom, knoflook, Noilly prat, peterselie, peper&zout
Rabarbercrumble
Vegetarisch nagerecht

Rabarbercrumble

Details

Zachte frisse rabarber met erbovenop een krokante crumble, mmmm!

Ingrediënten

Rabarber, bosvruchten, vanillestok, bloem, suiker, roomboter, witte wijn, zout